На Голяма Света Неделя жените не пипват работа

Днес отбелязваме големия християнски празник Голяма Света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в. Още като дете тя се посветила на бог и решила цял живот да пази целомъдрие за „небесния жених”. Много знатни младежи искали да я вземат за съпруга, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа. Заради своята вяра красивата девойка била хвърлена в тъмница, измъчвана и горена с огън. Но Господ й пращал чудеса и раните й зараствали.

На 7 юли 289 г. войниците на император Диоклетиан я посекли с меч. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а свети Евтимий Патриарх Търновски написал „Похвала на светата великомъченица Неделя”. Света Неделя се изобразява на иконите като красива девойка, облечена в народна носия.

На днешния празник не трябва да се пипа никаква работа, защото това ще разсърди светицата и тя ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили.

Народният култ към светицата е характерен за районите Странджа, Сакар, Пирин, Родопите. Там битува вярването, че Голямата Неделя е майка на всички недели в годината или е майка на неделния ден от седмицата. На Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в църква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. Болните пък се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

Днес за имен ден да почерпят тези, които носят някое от тези имена: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неделин, Неделина, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.

 

kmeta.bg