„Ние сме всички цветове“ – Пловдив вече е Европейска столица на културата 2019


500 събития  и 300 различни проекта ще видим до края на годината

Отправна точка на едночасовото шоу бе разнообразието от етноси в Пловдив, град с 8000-годишна история,съчетаващ в себе си множество култури и влияния. “Разнообразие” и “Ние сме всички цветове” бяха ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото „ЗАЕДНО“.

Пловдив стана Европейска столица на културата след  4-годишна подготовка. Той е първият български град, печелил надпреварата. Това, което предстои да видим през следващите месеци до края на годината, са 300 различни проекта и близо 500 събития.

Ще има изложби, инсталации, фолклорни мероприятия, рок концерти, опера, айляк парад, джаз, театър, детски събития, лятно кино в парка. Всичко това ще се случва не само в града под тепетата, но и в целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. 

Спектакълът за откриването под надслов “Ние сме всички цветове” бе представен на специално изградената 30-метрова светлинна кула.Тя осигуряваше видимост до 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана.

Хиляди се насладиха на 30-метровата светлинна кула

На сцената се качиха повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти. Програмата бе открита от Теодосий Спасов и закрита от Валя Балканска. Над 200 кукери от региона с ритуални танци символично поставиха началото на годината и “изгониха злото”.

Космическият глас на България за първи път изпя “Излел е Дельо хайдутин” под съпровода на духов оркестър. 

Теодосий Спасов изпълни авторски аранжимент на “Притури се планината” на фона на визуално представяне на историята на Пловдив. Млади актьори от Гимназията за сценични и екранни изкуства показаха театрални умения, а танцьори от емблематичния за Пловдив ансамбъл “Тракия” приеха предизвикателството и поставиха нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев бе включил 200 хориста от всички формациите на града и 20 гайдари, а студенти от АМТИИ изненадаха публиката с лазерни арфи.

Част от участниците в спектакъла

 „Днес е велик ден за Пловдив – даваме началото на културната година, която завинаги ще остане в историята на нашия град.Година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата, подчерта той. Тотев добави, че в хилядолетната си история, най-старият жив град в Европа винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от люлката на българското Възраждане, до икономическото чудо на България, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще, каза още Иван Тотев. Град събрал в себе си различни етноси и религии. И днес тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към познанието, ние говорим на различни езици от различни държави, но ние говорим за това, което ни обединява“ – каза в приветственото си слово кметът на Пловдив Иван Тотев.

В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел каза, че е горда, че Пловдив епървият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. И това е напълно заслужено, подчерта Габриел. По думите й Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа. „Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще. Пловдив е истинско съкровище с хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които заживяват по уникален начин в културните елементи на Балканския полуостров и цяла Европа. Именно тук, в Пловдив, разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за укрепването на нашата европейска идентичност, за създаване на чувството ни за обща принадлежност, за оформянето на утрешната Европа“, – каза още Габриел. “Днес съм убедена, че именно Пловдив има призванието да надгради този успех като европейска столица на културата, да предаде от енергията и продължи да насърчава културното многообразие на Европа“, подчерта еврокомисарят Мария Габриел.

На кмета Иван Тотев бяха връчени поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и от Европейската комисия. В Пловдив, да наблюдават на живо програмата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на НС Цвета Караянчева и над 500 официални лица, сред които гости от градовете европейски столици на културата, от Европейския парламент.

Спектакълът бе реализиран под ръководството на основателя на “Phase7” Свен Сьорен Байер, който изпълни задачата си и предостави на зрителите незабравимо преживяване от музика, светлини и фойерверки. Пространството на двата булеварда – “Цар Борис III Обединител” и “Мария Луиза”, върху чиято пресечна точка се намира кулата-сцена, се превърна в място за празненство.

На финала на шоуто небето над Пловдив озарих красиви фойерверки. В подножието на кулата се събраха хиляди зрители.

Източник БТА, NOVA, снимки:Facebook