Новите технологии правят дистанционното обучение интересно

Преподавам информационни технологии от 5 до 12 клас, както и компютърно моделиране в 4 клас и смятам, че обучението може да е много интересно, защото сега знания могат да се получат от много места. Стартират много образователни програми, интернет, телевизия и учебници. Аз и моите колеги работим с Google Classroom и инструментите на Google. Така коментира пред Kmeta.bg наградата си от БАИТ в категория “Технологични иновации” Десислава Димитрова, старши учител по информатика и информационни технологии в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Велинград. Тя е и победител и на третия Национален конкурс за STEM науки в категория DIGITAL EXCELLENCE за област Пазарджик.

Димитрова уточни, че дистанционното обучение за нея не е нещо ново, защото работи от две година в тази среда и е сертифициран Google учител. Това означава, че има достъп до всички възможности, които Google предоставя, включително и създаването на сайтове. През цялото обучение прилагах мои видеа, които правих с огромно желание за своите ученици, защото често пъти връзката в разговор беше лоша, обясни методите си Димитрова. Целта е била учениците да могат да гледат видеата по няколко пъти, за да могат да ги разберат. Практическите задачи, които възлагах бяха съобразени изцяло със ситуацията в  която се намираме и оценявах техните лични мнения, допълни Димитрова. Тя каза, че четвъртокласниците са усвоили материала по компютърно моделиране и програмираха свои поздрави, свързани  с епидемиологичната обстановка, които е качила в своя сайт  https://desidimitrova.alle.bg/.  на него могат да се видят интересни костюми срещу коронавируса, които са нарисували петокласниците на MS Paint. Осмокласници и единадесетокласници работиха в екип и създадоха свои сайтове, като използваха Google инструментите, каза Димитрова. Тя е правила тестовете на Google формуляр, което е позволило лесно и бързо да се попълват и с един клик да ги получава и да връща отговор.

Към всеки материал, който изпращам, има файл със задача, мое видео, ресурсни файлове и план на урока под формата на презентация, разказа още Димитрова. Според нея дистанционната форма на обучение е ефективен метод на преподаване и може да се прилага успоредно с нормалния учебен процес.

За да си учител, това не е професия, а призвание и ако пак се окажем в същата ситуация, ние пак ще се справим  всички заедно: учители, ученици, родители, заключи Димитрова.

 

 

kmeta.bg