Обещавам да бъда посланик на УниБИТ в Албания и Югоизточна Европа, каза президента на Република Албания – Н.Пр. Илир Мета

Българският народ винаги е проявявал приятелско отношение и последователна подкрепа „Във всички трудни за Албания моменти“. Тези отношения, според  албанския президент Буяр Нишани (2012 – 2017 год.), „се основават на приятелството, взаимното доверие и партньорство и ни задължават да обединим усилията си в името на общото ни бъдеще в обединена Европа“. С тези думи, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии, приветства днес на официална церемония по връчване на почетното научно звание „Doctor Honoris Causa” президента на Република Албания – Н. Пр. Илир Мета.

Н. Пр. Илир Мета – президент на Република Албания – с почетното научно звания „Doctor Honoris Causa”

 

На церемонията присъстваха високопоставени лица, министри, дипломати, учени, общественици и др. Сред аудиторията силно присъствие имаше и от страна на студенти, докторанти и млади учени, които с интерес наблюдаваха церемонията и изслушаха с внимание и уважение словото на г-н Илир Мета, в което албанският президент спомена, че Университетът по библиотекознание и информационни технологии е един от най-иновативните и бързоразвиващи се университети в района на Европейския Югоизток, който успешно работи в унисон със световните и европейските образователни, научни и културни тенденции.

Бутиковият университет на България, както често го наричат, заради факта, че обучава качествено, а не количествено, е известен с привилегията негови почетни професори да бъдат лидери и високопоставени лица от балканско, европейско и световно равнище.

При връчването на регалиите на Н.Пр. Илир Мета – ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. Ирена Петева сподели, че това почетно отличие е в знак на признателност за особени заслуги и жест на добра воля не само персонално към президента Илир Мета, но и към целия албански народ. В нейното слово, тя допълни още, че „Академичният съвет на УниБИТ взе решение да награди г-н Мета с това високо академично отличие, заради конституционния жест на неговата държава, свързан с признаването на българското национално малцинство в Република Албания, за изключителния му принос в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Албания в областта на образованието и науката и персоналната му ангажираност към нашата Алма матер.“

В знак на благодарност – Н.Пр. Илир Мета, в академичното си слово сподели, че се чувства морално ангажиран да бъде „посланик на УниБИТ в Албания и Югоизточна Европа“, и че за него е жизненоважно да бъдат продължени и задълбочени връзките в областта на образованието, науката и културата между Р Албания и Р България.

Церемонията завърши с посещение на Н.Пр. Илир Мета в Библиотечно-информационния център на УниБИТ, където през последните години се оформи „Музей на българската духовност“, в който има изложени лични вещи и предмети на най-известни български писатели, скулптори, артисти, политици и др.

Президентът на Република Албания Илир Мета се сбогува с всички, като отбеляза „Прекрасно е да бъда сред Вас и ще се върна отново в УниБИТ“!