Операта в Стара Загора с работилници за хора със специални нужди

Държавна опера – Стара Загора e на финал на оперната надпревара за образователни спектакли, организиран от асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

Проектът EduOpera for special you(th), който на български звучи като „Образователна опера за специални млади хора“ е вероятно най-иновативният български замисъл, който съчетава музика, танц и оперно изкуство с образователно-терапевтични цели. С него Старозагорската опера цели да предостави музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието от аутистичният спектър, с дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни предизвикателства, които ще има възможност да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл „Аз съм музикант“. Партньори в неговото реализиране са  Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (Ресурсен център – Стара Загора), Националната асоциация на ресурсните учители – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора.

На финала Старозагорската опера се конкурира с още 3 изключителни Европейски оперни грандове.

Финалната фаза стартира на 29 юни от 16:00 часа с откриващото онлайн събитие “Generosity and creativity without borders” (Щедрост и креативност без граници), на което Старозагорската опера представи своя проект пред ценители на изкуството от целия свят. За всеки един от финалистите е  открита специална дарителска сметка, в която постъпилите средства ще бъдат използвани за реализиране на проектната идея. Освен събраните средства, победителят сред финалистите ще получи и бюджет от 50 000 евро за разгръщането на своята идея.

Припомняме, че Държавна опера-Стара Загора е първата българска опера член на ФЕДОРА и финалист на техния престижен конкурс.

 

kmeta.bg