Основателят на Salesforce: Капитализмът е мъртъв

Марк Бениоф, американски милиардер и основател на облачната компания Salesforce, заяви, че капитализмът е “мъртъв” и най-богатите хора в света трябва да създадат нова икономическа система. В същото време той призна, че капитализмът е бил “мил с него”, след като му позволи да натрупа богатство от над 6 милиарда долара.

“Светът се нуждае от „нов капитализъм“, написа милиардерът в колонка за вестник The New York Times.

„Капитализмът, признавам, беше мил с мен“, пише предприемачът, който се нарежда на 93-то място в списъка на най-богатите американци в класация на Forbes с богатство от 6,4 млрд. долара. Той преценява, че „живее живот, който надхвърля всички най-луди очаквания на прадядо си”, който имигрира в Сан Франциско от Киев в началото на 19 век. „Но като капиталист смятам, че е дошло време да кажем на глас това, което всички знаем: Капитализмът, такъв, както го познаваме, е мъртъв“, смята Бениоф.

Той отбеляза, че свободните пазари са помогнали за създаването на нови индустрии, за създаването на лекарства, които спасиха милиони животи, и защитиха милиарди хора от бедност. „Успехът, който постигнах, ми позволи да се занимавам с благотворителност и да инвестирам в развитието на държавни училища, да намаля броя на бездомните хора в Сан Франциско, да подобря състоянието на детската медицина и да защитя нашите океани“, посочва Бениоф.

Той обаче отчита, че през последните години капитализмът се съсредоточава върху стремежа си да увеличи максимално доходите на акционерите и това води до “ужасяващо неравенство”.

Бениоф подчертава, че „26 от най-богатите хора в света притежават толкова богатство, колкото и най-бедните 3,8 милиарда души“.

В колонката на The New York Times той се обръща към другите милиардери и бизнес лидерите: „Вярвам, че вече не можем да игнорираме отговорността за това какво правят хората с нашите продукти. Да, печалбата е важна, но е важно и обществото.”

„Какъв може да е новият капитализъм? Първо, бизнес лидерите трябва да имат по-широк поглед за своите отговорности, изтъква Бениоф. – Става дума за това, че те трябва да работят не само в полза на акционерите, но и за своите служители, потребители, обществото и планетата“.

Според милиардера следващата стъпка е държавата официално да регламентира задълженията на бизнеса, например – да задължи публичните компании да оповестяват информация за това как дейността им се отразява на обществото. “Ръководителите на корпорациите трябва да търсят равно заплащане за мъжете и жените, да се борят с изменението на климата и бедността”, препоръча Бениоф.

Милиардерът припомня, че през август лидерите на повече от 180 американски компании, включително Salesforce, подписаха съвместна „декларация за мисията на корпорациите“. Основната му идея е компаниите не само да отговарят на интересите на своите инвеститори, но и да работят за създаването на „икономика, която да обслужва всички американци“.

Документа подписаха Джеф Безос – най-богатият човек на планетата, основател и собственик на Amazon, изпълнителният директор на най-голямата авиокомпания в света American Airlines Дъг Паркър и ръководителят на най-голямата американска банка JPMorgan Chase – Джеймс Димън.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов