Откриват ремонтирания параход “Радецки” (снимки)

Обновеният параход “Радецки” може да бъде видян от всеки в националния музей “Параход Радецки” в Козлодуй. Утре е официалното откриване на експозицията, направена от експерти от Националния исторически музей (НИМ). На всеки 5 години легендарният плавателен съд подлежи на ремонт, а тазгодишният е продължил 3 месеца – от изтеглянето му на буксир от Козлодуй до връщането му през юни на родна земя от Румъния. Това разказаха пред kmeta.bg от НИМ. Техни експерти започват работа по обновяване на музейната експозиция веднага след пристигането на парахода у нас. Тя е посветена на Ботев и представя събитията от 1876 г.”Радецки” е ремонтиран в град Браила, Румъния. Той вече е с реновиран корпус, двигател и е пребоядисан. В северната ни съседка са работили и по котвените вериги, надстройките на кораба, рулевата система. На гребните и двигателни колеса е направен основен ремонт. Припомняме, че още през миналата година Министерски съвет отпусна за ремонта 437 000 лева.

“Радецки” е единственият плаващ музей на Балканите. Входът за граждани е 7.00 лв., а за ученици, студенти, пенсионери – 3.00 лв. Ако искате екскурзоводска беседа, се заплаща допълнително 5.00 лв. Входът е безплатен за хора със специфични потребности и техните придружители, както и всеки последен понеделник от месеца. Заплаща се допълнително и за провеждането на делови срещи, конференции, тържества, коктейли и др. Построен е през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй и от 16 април 2004 г. е филиал на Националния исторически музей в София.Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. С годините се е превърнал в национална светиня. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и др. Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Той осъществява пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.

 

 

kmeta.bg