Паметник на Неофит Рилски в Баня ядоса кмета и жители на Банско

Надпис на открития днес паметник на възрожденеца Неофит Рилски в разложкото село Баня предизвика яда на жители и управа на община Банско. Причина за гневната реакция е паметната плоча, на която е изписано: “На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светското име Никола поп Петров Катошев, роден в 1793 година, живял в село Баня до 1801 година”. Банскалии са категорични, че е подменена историческата истина, тъй като безспорно е доказано, че българският възрожденец е роден в града под Тодорка.  Кметът на община Банско – Иван Кадев, пък изпрати писма до Министерство на културата и до Българската академия на науките. Той поиска официално експертно становище от Института за исторически изследвания, с което да се произнесе къде е родното място на Неофит Рилски. По този начин “ще се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на Банско”, смята градоначалникът.

В писмо до министъра на културата Кадев изразява дълбоко възмущение “от безродното поведение и обида към националната памет”.

 

 

 

 

„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с. Баня, община Разлог, съвместно с Народно читалище „Просвета 1908” – с. Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета Иван Кадев. Той подчертава, че опитите му да се изглади историческата несправедливост не са срещнали разбиране от страна на кмета на община Разлог – Красимир Герчев.

 

 

От името на гражданството на Банско, Иван Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини. Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на НЧ „Просвета 1908” – с. Баня, което е мотивирало Инициативния комитет за поставянето на плочата и така се „явява съучастник в престъпление”.

 

 

 

 

Кметът на Разлог – Красимир Герчев, коментира лаконично реакциите в съседната община Банско. Той заяви, че идеята за издигане на паметник на Неофит Рилски в село Баня е отпреди 16 години на нарочен Инициативен комитет, в който участват редица общественици, историци и музейни работници.

 

 

 

 

 

“Преди две години този Инициативен комитет стигна до идеята, че е хубаво да бъде направен този барелеф и аз като административен ръководител подкрепих това предложение на обществеността в село Баня”, подчерта Герчев.

 

 

“Въобще не се отрича дейността на Неофит Рилски в Банско. Напротив, а и въобще не искам да изпадам в такива спорове, които не са конструктивни. Знаем, че историята може да се тълкува. Естествено, трябва да се опираме на факти. Аз не съм историк, аз като административен ръководител подкрепих идеята на Инициативния комитет, който със своите доказателства, може би над 30 сведения в тази насока, подкрепи тезата, че възрожденецът е роден в Баня. Така че по-важно е, че има още едно място, където се увековечава този велик български книжовник. За мен това е по-важното”, увери кметът на Разлог.По-рано днес Красимир Герчев, заедно с Магда Първанова – кмет на село Баня, прерязаха лентата и откриха мраморния барелеф. На откриването присъстваха и десетки жители, дошли да поднесат цветя пред новооткрития паметник. Председателят на църковното настоятелство на Разложка Епархия – отец Янко Русков, отслужи молебен за здраве на живите и заупокойна молитва в памет на отец Неофит Рилски.„Ние сме длъжници на жителите на село Баня, тъй като повече от 16 години се забави този процес. Изграждането на паметника е позовано на над 30 исторически документа и с този акт е уважено искането на Инициативен комитет, но благодарение на Община Разлог и работата на скулптора – Асен Ботев, паметникът вече е факт“, каза кметът на Разлог.

 

kmeta.bg