Папа Франциск и Владимир Путин – най-харесваните от българите световни лидери

Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас (+56). Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент дори добавя още популярност сред българите спрямо предходната година, и е вторият най-одобряван световен лидер у нас (+34). Парадоксално, доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско (+22). Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 50 страни.

Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни (-25), което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Може би и затова българите по-скоро са скептични към преизбирането на американския президент – 13% казват, че ще бъде преизбран, а 33% са на обратното мнение.

Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите (от оценка +25 в края на 2018 г. до -1 в кроя на 2019 г.) Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.

Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция. Нетната стойност на Реджеп Ердоган е -52.

България, заедно с Румъния (+19), остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент, Финландия (-76) е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди официалното напускане на ЕС) с нетна стойност -65, Испания (-60) и Полша (-53) и др.

Германия (-78) е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76),  Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, положително отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите ясно личи разделението по оста Русия-САЩ. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е сред най-малко одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия (-50) , Босна и Херцеговина (-38) са на обратния полюс.

България сред водещите страни в света по одобрение на ЕС

България (+55) е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово (+60), Румъния (+60), Виетнам (+59) и Албания (+56). Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина (-24) и Сърбия (-10) обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща (-26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай (+11), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ получават нетна стойност -43 в отговорите на гражданите на ЕС, Русия е с -44, а Китай е с -37. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия (+52), а веднага след нас се нарежда Албания (+22). Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия (-61), България (-26) и Северна Македония (-14) са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово (+63), следвано от Албания

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери, следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните. И президентът на САЩ, и президентът на Русия отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Нетаняху също продължава да губи подкрепа, сочат още данните на „Галъп интернешънъл“.

*Методология:

Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „В края на годината“ – традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година изследването бе проведено в 50 страни по целия свят. Общо 50261 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна бе реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице, по телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни бе проведена в периода ноември-декември 2019 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%. 

 

 

manager.bg