Празнуваме Симеоновден

На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта – на този ден се полага началото на църковната Нова година.

 

 

С този ден започва есенната оран. Св. Симеон се смята за покровител на орачите, затова често е наричан „Симеон Орачо”. Симеоновден се смята най-вече за земеделски празник, защото се счита за началото на нова стопанска година. На Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, и празникът се нарича също “Симеон брульо”.

 

 

В християнския календар Симеоновден се чества в памет на св. Симеон Стълпник. Според  житието му, той е роден в Мала Азия в бедно християнско семейство. На 18 г. постъпва в манастир, но след това се усамотява, като си изгражда каменна кула, подобна на висок стълб, върху която прекарва остатъка от живота си в пост и молитви. При него идвали много поклонници както и езичници, които слушали огнените му слова за Спасителя на света, обръщали се в християнската вяра, донасяли своите идоли и ги унищожавали пред очите му.

 

 

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Моника, Марта.

 

 

Честит празник!

kmeta.bg