Предварителният отчет на Carnival показва редкордна загуба от 4 мрлд. долара

Carnival отчете предварителни тримесечни финансови резултати, в които обяви най-голямата си загуба до момента – над 4 млрд. долара. Това се случи, след като пандемията спря работата на круизните кораби на компанията. Същевременно Carnival предупреди, че може да наруши споразумение за заем заради продължителната пауза на плаванията, пише Wall Street Journal.

Круизният оператор заяви още, че очаква да генерира загуба за останалата част от фискалната си година. Тя удължи паузата на плаванията на другите ѝ звена до края на годината, тъй като се сблъсква с различни рестрикции към круизите в редица страни.

Компанията обяви, че по предварителни оценки за второто тримесечие има загуба от 4,37 млрд. долара, или 6,07 долара на акция, в сравнение с 451 млн. долара печалба, или 65 цента на акция, за същия период на миналата година.

Приходите за тримесечието са достигнали 700 млн. долара, което е с 85% по-малко спрямо година по-рано.

Докато търси капитал, Carnival очаква шест кораба да напуснат флота ѝ в следващите три месеца и работи по допълнителни споразумения за премахване на повече плавателни средства. Говорителят на Carnival Роджър Фризъл коментира, че компанията ще се откаже от старите си кораби, но не разкрива за кои точно се отнася това.

В опит да свие разходите си, Carnival твърди, че очаква да спре временно дейността на „почти всичките“ си кораби през третото тримесечие. Компанията посочва, че работи и по потенциалната продажба на некорабни активи.

Фризъл допълва, че компанията не е сигурна кога ще може да поднови круизите. По думите му това може да се случи първо в Европа, а след това в Съединените щати.

Carnival твърди, че през второто ѝ тримесечие, което завърши на 31 май, е разполагала със 7,6 млрд. долара ликвидност. Компанията очаква да харчи по 650 млн. долара месечно през втората половина на годината. Сумата включва продължаващите разходи за кораби и администрация от около 250 млн. долара на месец, ако се има предвид, че всички кораби са спрели.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов