Предучилищната става задължителна за 4-годишните

4-годишните деца ще ходят задължително на предучилищна подготовка, реши парламенът, който гласува  на първо четене промените в Закона за предучилщно и училищно образование. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година.

В момента предучилищното образование е задължително за 5- и 6-годишните деца, а на градина ходят 78% от 4-годишните. Мотив на управляващите за намаляване на възрастта на задължителното образование е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото и когнитивното им развитие. В същото време родителите ще могат да бъдат активни на пазара на труда. По данни на МОН за учебната 2019/2020 за 30% от пъровокласниците майчин език не е българският.

Според приетите днес законови промени задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега – предимно чрез игри. Общините ще имат три години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг на места.

БСП, ДПС и “Обединени патриоти” настояха детските градини да са безплатни за всички деца. В момента в бюджета са отделени средства за подпомагане на социално слабите семейства при плащане таксите на 4-годишните деца. От ДПС поискаха в градините да се учи майчин език.

kmeta.bg