РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ

Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Монтекозаро, Италия, съобщи Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, член на журито. Тя с радост припомня, че Рейналдо Дроз вече е познат на варненската публика от редица концерти и премиерни спектакли, посветени на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна.

 

Втората награда на конкурса поделят Александра Метелева – Русия, и Матео Манчини – Италия. Третото място заеха Светолик Белослюдов – Русия, и Йонгджун Парк – Южна Корея. Наградата „Обещаващ млад певец“ отива при Олга Мелничук – Украйна. До финала на конкурса стигат Саюми Канеко (Япония), Албертина Дел Бо (Италия), Джесика Ричи (Италия), Ма Гуой (Китай).

 

Журито и наградените

По традиция, конкурсът “Анита Черкуети“ дава възможност за награди, под формата на изяви на престижни сцени. В тази категория Държавна опера Варна присъди своята награда на: Рейналдо Дроз, Олга Мелничук, Йонгджун Парк, Матео Манчини и Александра Метелева, които предстои да видим в спектакли и концерти на варненската оперна сцена.

 

Operastudio Molis също присъжда своята награда на Рейналдо Дроз, който ще изпълни ролята на Алфредо в премиерна постановка на „Травиата“ от Верди в Savoia Theater в Кампобасо, с Международния оркестър на Кампания. Рейналдо Дроз, заедно с Олга Мелничук, Светолик Белослюдов и Александра Метелева, ще концертира и в новия сезон на Симфоничния оркестър на Санремо.

 

 

РЕЙНАЛДО ДРОЗ е роден във Венецуела, завършва Консерватория „Симон Боливар“ през 2017 г. и веднага дебютира като Неморино в операта „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети. През същата година се записва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ за продължаване на образованието си с оперната прима в Музикален институт “Веки-Тонели”, Модена, Италия.

По време на обучението си при маестра Кабаиванска дебютира като Херцога на Мантуа от „Риголето“ на Верди в „Teatro Municipal de Caracas” във Венецуела, Даниеле в операта „Бетли“ от Доницети в Швейцария, Девета симфония на Бетовен в Колумбия, отдавна изгубеният Реквием от Леонкавало в Модена като почит към Лучано Павароти в паметния ден на смъртта му в театъра, който носи неговото име, и Ернесто от „Дон Паскуале“ на Доницети в Софийска опера и балет.

През 2021 г. Рейналдо Дроз печели първа награда в IV издание на международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” в Плевен, през 2022 г. е удостоен с първа награда на XII международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Монтекозаро, Италия.