Реставрират надпис „Ползвай почивката за просвета” в бивш концлагер

Започна реставрация на надписи върху паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край Ловеч. Дейностите се извършват от специалисти от Регионалния исторически музей в града,, а инициативата е на кмета Корнелия Маринова. Вече е възстановен надписът „Поклон пред жертвите на комунизма“, който датира още от 1990 г. Втората плоча е от по-ново време и е сравнително запазена. Има идея да бъде възстановен друг уникален и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, който е с почти изличени букви. Типичният за социализма лозунг се намира върху лицевата част на бетонната постройка, от която затворниците са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „Ползвай почивката за просвета“. Предвид каторжния труд, довел до смъртта на стотици затворници, лозунгът звучи направо цинично.

„Правим го заради младите хора, за да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и поради гражданската си съвест“, каза кметът Маринова. Тя отдавна полага грижи да е жива паметта за историята. Тази година на Черешова задушница по нейна идея в бившия концлагер бе отслужена панихида.

„Слънчев бряг“ е  бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“ към МВР-Ловеч. Намира се в каменната кариера край града. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на един от пустеещите острови до големия остров „Персин“. От 30 години всяка пролет в Ловеч се провежда възпоменателно шествие-поклонение. Тази година поради пандемията то бе отложено във времето, но пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите.

Снимки: Общин Ловеч

 

 

 

 

 

 

АВТОРKmeta.bghttps://www.kmeta.bg/restavrirat-nadpis-polzvaj-pochivkata-za-prosveta-v-bivsh-konclager