Село вдигна копие на „Александър Невски”

Църква, копие на храм-паметника „Александър Невски” в столицата, вече се извисява в санданското село Джигурово. Местните хора доказаха, че когато градиш нещо с вяра, надежда и любов, то няма как да не постигнеш мечтата си. Те дълги години строят камък по камък светата обител, където да могат да се молят и да палят свещи за здраве и благоденствие. Добрата новина е, че храмът, който се намира в центъра на населеното място, е напълно построен. Църквата е с уникална архитектура и с площ от близо 300 квадратни метра. Новата света обител ще е на два етажа и ще носи името “Свети свети Петър и Павел”. Тя е умалено копие на „Александър Невски” в София и впечатлява всеки, който я види.

„Сега работим по обшивката на куполите с ламарина, скоро ще измажем цялата постройка. Горди сме с нашето дело. Наясно сме, че ще ни трябват още доста средства, за да закупим църковна утвар и да я изографисаме. Но връщане назад няма. Убеден съм, че ще се справим с помощта на дарители, които вярват в нашата благородна кауза”, сподели кметът на Джигурово – Александър Мицев.

До момента за каузата са помогнали стотици дарители, община Сандански и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Но ще са необходими още над 100 000 лева, за да се завърши, изографиса и оборудва молитвеният дом. Няма да има друг такъв храм в региона. Всички ще се гордеят с него, щом той отвори врати, убедени са жителите на селото. В населеното място има само гробищен храм, който обаче е малък и е далече, възрастните и болни  хора трудно стигат до него. Затова преди години местните хора се заеха с благородната кауза да съградят голям и красив молитвен дом.

Снимки: Александър Мицев

 

 

 

Oбщина

Сандански