Село гради нов храм, президент дари камбана за църквата

Благоевградското село Долно Българчево продължава да сбъдва мечтата си да има нова църква. Преди повече от 90 години предците на местните хора решили да съградят божи дом, но началото на строителството бе поставено много по-късно – през 2016 година. Преди време президентът Росен Плевнелиев /2012-2017г./ научил за богоугодното дело и решил да помогне за каузата. Затова поръчал направата на голямата камбана, която е измайсторена в Пловдив и вече се намира в населеното място. Тя, заедно с една по-малка 60-килограмова камбана, ще бъде поставена в камбанарията на светата обител, която все още се строи. Тукашните жители искат на Димитровден /светата обител ще носи името на свети Димитър/ да поканят президента Росен Плевнелиев, който лично да бие за първи път камбаната на новия им храм.

 

 

 

 

Църквата вече е вдигната в груб строеж, монтирани са и двата кръста – върху основния купол и върху камбанарията. на светата обител. Дограмата също е поставена, тя е осигурена от Неврокопския митрополит Серафим. Предстои измазването на външните и вътрешните стени, направата на топлоизолацията върху покрива и сградата. Истината е, че трябват още доста финансови средства, за да се сбъдне мечтата и Долно Българчево да има собствен православен храм. Местните хора сега ходят да се молят в църквата “Света Петка”, която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол. Всички те искат скоро ще палят свещи в новия си молитвен дом.

 

 

 

 

Проектът за направата на храма е дарение от известния благоевградски архитект Костадин Сандев. Храмът представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Височината на църквата е почти 12 метра, площта вътре е 112 квадратни метра.

 

 

kmeta.bg