Следите за убийството на малтийската журналистка водят към премиерския кабинет

Бившият началник на канцеларията на премиера на Малта е арестуван и втори ден е подложен на разпит по разследването за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщиха полицейски източници, цитирани от “Ройтерс”.

Кийт Шембри, приближен на премиера Джоузеф Мускат, подаде оставка вчера, след като бизнесменът Йорген Фенек го посочи като “човек, представляващ интерес” за разследването, казаха източниците. Засега полицията не казва официално защо Шембри е арестуван или дали е смятан за заподозрян по делото, потресло Малта и отново довело до призиви от опозицията към премиера Мускат да подаде оставка.

След като стана ясно, че Шембри е подал оставка, премиерът на Малта каза, че няма намерение и той да подава оставка, предаде Ройтерс. “Моята роля сега е да осигуря стабилно лидерство на страната. Моята роля е да съм сигурен, че ние се движим напред в тези смутни времена”, обясни той.

Нито Шембри, нито Фенек са направили някакви публични изявления след ареста им. Техните адвокати също не отговарят на исканията за коментар. Фенек бе задържан преди седмица, когато се опитваше да напусне Малта с яхта. Това стана ден след новината, че заподозреният посредник в убийството на Каруана Галиция през октомври 2017 г. е бил задържан.

Журналистката загина, след като бомба, поставена в колата й, се взриви в момента, когато тя потегляше от дома си. Убийството й шокира Европа и повдигна въпроси за върховенството на закона в малката средиземноморска държава, посочва “Ройтерс”.

Трима мъже очакват в затвора съдебен процес по обвинение, че са поставили бомбата.

Заподозреният за посредник между поръчителя и изпълнителите на убийството Мелвин Теума бе помилван от президента на островната минидържава в замяна на показания, които могат да послужат в съда за осъждане на заподозрените поръчители на убийството. Според местни медии Теума е предал аудиозаписи на разследващите.

Семейството на Галиция каза, че иска среща с главния прокурор на Малта Петер Грек, за да обсъдят медийните съобщения, че Фенек може да получи амнистия, ако посочи високопоставените лица, причастни към поръчителството на убийството. “Ние спешно искаме разяснения за ситуацията”, каза Пол Галиция – един от синовете на Дафне.

Вестник “Таймс ъв Малта” съобщи днес, че лекарят на Фенек също е бил арестуван по подозрение, че е предавал съобщения от Шембри на Фенек след ареста на последния миналата седмица, призовавайки го да мълчи.

Полицията има 48 часа да реши дали да обвини или да освободи задържаните. Фенек вече три пъти бе задържан и пускан в хода на разпитите и разследването, припомня “Ройтерс”.

One Comment on “Следите за убийството на малтийската журналистка водят към премиерския кабинет”

Comments are closed.