Софиянци скочиха срещу превръщането на ул. “Шишман” в пешеходна

Софиянци скочиха срещу превръщането на столичната “Цар Иван Шишман” в центъра в пешеходна зона. Живущите в района са притеснени, че улицата ще стане втора “Витошка”. Анкета за идеята е проведена още преди години, а през 2018 г. има и внесена подписка в общината срещу бъдещета трансформация на “Шишман”. Това обясни пред kmeta.bg Венцислав Банчев, председателят на Управителния съвет на Сдружение “София днес и утре”. Самият той живее в района. “Недопустимо е да има пешеходна зона със заведения за алкохол на място, където има 3 училища, детска градина и ясла”, аргументира се той.

Дълги години общината търсеше пари за ремонт на “Шишман”, след който улицата да стане пешеходна, но намирането на финансиране беше трудно. Сега София е получила европари, с които ще може да извърши ремонта и до 2 години да няма трафик. Хората обаче не са съгласни. Общинският съветник Борис Бонев твърди, че 87% от трафика по улицата в момента е пешеходен, без тя да е изцяло пешеходна. Вече има и внесено предложение, което касае затварянето на една част от улицата, само през летните уикенди, а районният кмет на “Средец” Трайчо Трайков гарантира, че всеки глас на живущите ще бъде чут, а хората са готови за диалог.

“Не искаме втора “Витошка”, тъй като на “Шишман” има училища и забавачки, няма как хората да дойдат с коли и да си приберат децата или да ги оставят сутрин. Заради нощния живот очакваме освен шум и замърсяване, и вандализъм”, обяснява Банчев. Той каза още, че хората са готови на диалог, но и на гражданско неподчинение, ако интересите им бъдат нарушени.

 

 

 

 

 

kmeta.bg