Софиянци споделят: Не трябва да има смяна на времето

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната на сезонното часово време през 2021 г. Тя може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз. Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часово време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.

Мариета смята, че не трябва да има промяна на времето. „Не ми се отразява добре. Часа първо трябва да сменя, след това лекарствата вече, защото съм с високо кръвно. След това други неща, които са ми определени като часове, аз трябва пак да ги издърпам с един час назад, и това малко в началото… свиква се после, принудени сме“, каза жената, която сега е пенсионер.

„Според мен не, защото природата, както се е създала и каквито са атмосферните и каквито и да е било други условия, трябва да се запазват, а не ние да ги регулираме и променяме“, каза Валя. Тя, сподели, че промяната на нея не й се отразява чак толкова осезаемо, но не е приятно. „Особено когато връщаме, не когато е напред. Сега ще е полезно, ще поспим повече, но когато е обратния вариант, не е много приятно, но не е и непреодолимо“, посочи жена, която беше със сина си.

„По принцип сега е добре като го сменят, защото ще спим един час повече, обаче обратното не е много добре. По принцип мисля, че е по-добре като се започне с едно да си караме с него, да не се сменя“, каза Мария. А иначе промяната на нея, както сама казва й се отразява като на всички хора – просто свикваме. „Не е добре да се сменя, защото се нарушават биоритмите“, категорична Румяна.

Категорично против е Силуан. “Първо действа на психиката на хората. Второто е, че климатът се измени, така че има една несъвместимост между времето, което сменят и това, което сме свикнали“, каза възрастният мъж. Специално на него много не му се отразявало, но казва, че е друго, когато погледнеш навън и видиш, че е светло, а часът скочил. „Аз не виждам защо трябва да се сменя, какво се печели от това, това действа като тормоз на хората. Ако го сменят на седмица, тормозът ще е по-голям, или на месец още по-голям…Просто не трябва да се сменя. Човек като свикне с нещо. Птиците сменят ли си времето, или другите животни, които дето се вика ги ръководи природният закон, те се ориентират без часовник, без GSM и т.н.“, добави той. /БГНЕС