Стенопис в подкрепа на донорството изрисуваха в София

Инициативата е част от информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот”. На събитието присъстваха проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология, Стамен Банковски – генерален директор на „Астелас”, Деляна Ангелова от фондация Visionary и кметът на район „Възраждане” Савина Савова.

Кметът Фандъкова поздрави автора на графита Йоан и организаторите на кампанията. „Със средствата на изкуството, поставено в градска среда посланието и каузата на донорството ще достигне до много хора”, каза столичният кмет. „Хората трябва да знаят, че могат да допринесат не само за спасяването на човешки живот, кое най-важно, но и за повишаване на качеството на живот на пациентите, защото лекарите успяват да ги върнат към нормалния им начин на живот”, посочи Фандъкова.

„Поздравявам всички лекари и медицински сестри , които работят и оставят школи, за да може да се развива трансплантацията в България”, допълни още градоначалникът.

Кметът припомни, че Столичната община финансира програма за тъкънна трансплантация с донорски яйцеклетки за подкрепа на семейства, които искат да имат дете. Първото дете се роди преди 4 години, а до момента с помощта на финансирани от Столична община процедури вече са родени 21 софиянчета – 14 момчета и 7 момиченца.

cross.bg