Тирил Екхоф спечели спринта в Руполдинг

Норвежката биатлонистка Тирил Екхоф постигна нова победа за Световната купа по биатлон и излезе начело в генералното класиране. Тя ще носи жълтия номер на гърдите си от следващото състезание. 29-годишната Екхоф беше най-бърза в спринта на 7.5 километра в германския зимен център Руполдинг.

Тирил не направи пропуск в стрелбата и страхотното ѝ бягане не даде шанс на съперничките си. Екхоф традиционно направи много бърза последна обиколка и изпревари шведката Хана Йоберг с 29.7 секунди. Йоберг също порази и десетте мишени.

Досегашната лидерка в генералното класиране Доротея Вирер остана на 36.8 секунди от времето на победителката. Итлианката нямаше грешка, но загуби 24 секунди в последната обиколка.

Така Екхоф е вече с 441 точки. Вирер втора с актив от 438 точки, а трета е Жулия Симон с 321 точки. Французойката приключи на седма позиция в Руполдинг. Топ 10 допълниха Ханна Сола (Беларус), Паулина Фиялкова (Словакия),  Марте Олсбу Рьозеланд (Норвегия), Ванеса Хинц (Германия), Лиса Витоци (Италия) и Камила Жук (Полша).

От българките най-напред се класира Милена Тодорова, която направи една грешка в стрелбата в положение прав и финишира 46-а. Тя има 2 точки за Световната купа. Даниела Кадева остана 80-а с десет повалени мишени, а Мария Здравкова също с безупречна стрелба се класира 84-а. Общо 106 състезателки финишираха в днешния спринт, като само чехкинята Ева Кристен Пушкарчикова не успя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

Тодор Кръстев