Трубадур, Кармен и Хубавата Елена цяло лято на Царевец

Опера, оперета и класическа музика предлага летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново на почитателите на класическото музикално и певческо изкуство. Най-емблематичното събитие от културния календар на Старата столица ще се проведе от 18 юли до 26 август, а своите премиерни заглавия ще представят оперите във Варна, Стара Загора, Русе, Бургас, както и търновският театър „Константин Кисимов“. На сцената под открито небе, която отново ще е в Царския дворец на Асеневци, ще концертират също Веско Ешкенази и Плевенската филхармония.

Богатата програма бележи и 35 години от създаването на първия български оперен фестивал на открито, чието начало е поставено през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен.

Културният форум се организира от Община Велико Търново и ще е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Сцена на вековете“ е носител на престижната марка „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е част от платформата на Европейската фестивална асоциация.

Фестивалът стартира на 18 юли с „Трубадур“ – едно от  най-обичаните заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия световен оперен репертоар. Специален гост в спектакъла на Държавна опера – Бургас, в ролята на Манрико, ще е световноизвестният български тенор Камен Чанев.

Изключително популярното заглавие на Жорж Бизе „Кармен“ на откритата сцена на Царевец ще представи Русенската опера на 25 юли. В последната юлска вечер ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус.

Непосредствено след премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на старозагорска сцена, съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия) ще бъде представена на 14 август и във Велико Търново. Ролята на Атила в мащабната продукция ще бъде изпълнена от Юлиян Константинов, който ще си партнира с румънския тенор Даниел Магдал, сопраното Таня Иванова и др.

На 21 август на откритата сцена на Царевец ще излязат Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Ще прозвучат „Годишните времена“ – на Антонио Вивалди и Астор Пиацола. Финалът на сезона ще е на 26 август с операта буфа „Хубавата Елена“ на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще е аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

При представленията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки. Билети за всички заглавия от “Сцена на вековете” 2020 ще се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“   № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Oбщина
Велико Търново