Туристи плетат шушони и майсторят сувенири в Банско

Всички, които изберат Банско за кратък или по-дълъг отдих през това лято, ще имат възможност да включат в почивката си разнообразни дейности от местния бит и култура, характерни за различни исторически епохи.

Служителите на общинския Туристически информационен център, Музейният комплекс и Народно читалище „Никола Вапцаров-1894” дават богат избор от демонстрации на бански занаяти – тъкане на разбой, плетене на шушони, предене, пресукване, дърворезба, изработване на сувенири от текстил и други интересни занимания.

В приказно красивата обстановка на Веляновата къща, на любимите на всички бански разкръстици, под стрехите на вековни къщи-крепости и на слънчевия площад до 185-годишната църква любознателните гости на Банско не само ще гледат майсторите, но ще могат да се научат на занаят под вещото им ръководство.

Информационни турове до археологически обекти и из музеите, уроци по тамбура и народни танци, прожекции на филми за Банско също присъстват в програма „Лято 2020”. Туристическият информационен център ще се превърне в изложбена зала за творци от Банско и приятели на града, които ще излагат абстрактно изкуство, фотографии, метални пластики, дърворезби, живопис, гоблени и нестандартни произведения от естествени материали.

Културните вечери „Традиции и изкуство” ще продължат от утре /3 юли/ до 22 септември. Те са част от богатата културна програма, която общината предлага на гостите на Банско, макар и ограничена от изискванията за социална дистанция и мерките за безопасност за здравето заради К-19.

Снимка: Община Банско, архив