Украсиха чешма под вековно дърво с лика на Иван Рилски

С труда и дарението на съпрузите Виолина и Тошо Тодорови чешмата в кюстендилския квартал „Аджундар”, известна и като “чешмата при бреста” бе обновена и вече е с нов дизайн. Върху нея е изобразен ликът на свети Иван Рилски, променен е целият кът край нея. След ремонта чешмата бе открита с водосвет, отслужен от отец Иван Янчовичин. Тя се намира на улицата към районната болница и от нея ежедневно пълнят и пият стотици хора. Според местните жители водата е лековита.

“Живеем наблизо, виждахме как се рушат основите й, затова се зароди идеята в мен да бъде обновен този водоизточник.Свързахме се с човек, който да изографиса образа на свети Иван Рилски-Чудотворец. Поискахме разрешение от кмета на община Кюстендил – Петър Паунов, след това веднага започна ремонтът, за две седмици чешмата беше обновена. Всички са доволни, усилиута си струваха”, сподели Виолина Тодорова.

Веска Спасова, експерт от Регионалния музей, отбеляза, че в Кюстендилско има много култови обекти с хилядолетна история. Места, в които е закодирана особена енергийност и целебност. Цяло Кюстендилско е осеяно с чешми – особено в Треклянско, където се знаят имената на няколко майстори чешмари в близкото минало, в Невестинско, в Бобошевско, по Рилското корито.

Снимка: Кирил Иванов

 

kmeta.bg