Уникална восъчна фигура на Левски в Карлово

Восъчна фигура на Васил Левски бе поствена в историческия музей в Карлово в навечерието на Деня на народните будители. Скуптурата е направена от местен художник и пресъздава клетвата на Апостола пред неговите съмишленици от Българския революционен централен комитет.

 

 

Фигурата е малко над 1.70 см висока. За нея художникът е използвал основно 6 снимки, от които последната открита в Османския архив и образите на неговите роднини.

 

 

 

 

“Реално тук малко съм го приповдигнал, защото дори и в разказите хората, когато са очаквали да дойде Левски да ги посети, те са искали да разбият вратата, защото са мислили, че той е великан. Като част от клетвата винаги са присъствали библията, камата и пищова и по този начин се документира действията на съзаклятниците”, разказа Димитър Бакърджиев пред Щерев Карлово ТВ.

Това е втората восъчна фигура на Левски, която изработва местният творец. Най-силно впечатление в нея прави проницателния поглед на Апостола.

Мястото, в което е експонирана фигурата е подходящо подбрана зала, която се нарича възстановка на революционна стая.

 

 

“Това е може би една от най-трудните фигури не сабо за изобразителното изкуство. Левски е много трудна и отговорна тема, изисква се голяма смелост да посегнеш към образа на най-обичания велик българин от всички нас”, споделя Мария Деянова – директор на музея.

По думите ѝ клетвата на Левски пред неговите другари е един от най-важните етапи в българската история.

Бакърджиев мечтае да направи цяла композиция революционна клетва с най-добрите приятели, роднини и съзаклятници на Апостола:

“Сега съм направил един от неговите братовчеди – Васил Караиванов, след Освобождението той е бил първи кмет на Карлово”, уточнява художникът.

Източник: karlovopress.com