Фестивал на музикалния театър ще има в София

Музикалният театър ще бъде домакин през лятото на 2021 г. на първия у нас и единствен на Балканите Фестивал на музикалния театър. Той ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния танц, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията е да се превърне в знаково събитие от културния календар на столицата.

“Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал”, категорична е директорката на НМТ Марияна Арсенова. По думите й, театърът и неговата трупа са се превърнали в еталон за правенето на мюзикъл в България. Целта на учредителите е форумът да стане авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на Балканите.

Този месец театърът кани зрителите на “Цигулар на покрива” (от 7 до 15 ноември) и “Фантомът на операта” (от 20 до 29 ноември). Те ще се играят в поредица от два цикъла само през ноември, обявен за месец на мюзикъла в Музикалния театър.

Многобройните оперетни и мюзикълни заглавия от афиша на НМТ го нареждат не само сред оперетните театри на Будапеща и Виена, Комише опера, Фолкс опера, но и сред театрите на Бродуей и Уест енд, утвърдени в жанра на мюзикъла. Трупата е създала дългогодишни традиции в този жанр. През последните 60 години театърът представя на своята сцена най-популярните заглавия от класическия мюзикъл. Началото е през 1963 г. с “Бел Ами” от Кройдер. Същата година е и “Момичето, което обичах” от Жул Леви. През годините са поставяни хитови мюзикъли от български и чуждестранни автори. Сред забележителните постановки са няколко творби на Андрю Лойд Уебър, а “Фантомът на операта” (2019) се превръща в най-касовия спектакъл в историята на театъра. Най-новото мюзикълно заглавие в афиша – “Цигулар на покрива” от Джери Бок, е едно от музикалните събития на годината.