“Хвърчило” учи, че няма невъзможни неща

Младежите с увреждания често остават в периферията на обществото. Помощта на близките им не винаги е достатъчна, за да достигнат до потенциала, който носят в себе си и да поискат да го реализират чрез действия. Клуб „Хвърчило” във Варна им помага да полетят с лекотата на собствените си душа и умения, а този полет да бъде изпълнен с по-голяма увереност и себепознания.

Диана Настева е инициатор, създател и двигател на тази кауза. Тя стои в полагането на основите на клуба, който е към сдружение „Няма невъзможни неща”.  От 2012 г. досега това е един дълъг процес, който е преминавал през доста трудности с много всеотдайност и доброволен труд на целия екип, споделя тя.

Младежите, които го посещават, могат да развиват своите възможности в три посоки – практически умения за самостоятелност в ежедневието, умения за общуване и умения за труд.

Акцентът върху труда и трудовата реализация на младежи с увреждания прави центъра по-различен. В различни периоди в групата се събират от 15 до 20 човека, които са на възраст между 18 и 35 години.

Те имат семейства и домове, ходят или са ходили на училище, искат да работят. По-късно споделят, че времето с „Хвърчило” осмисля ежедневието им и повишава самочувствието им.

Повишава се и самостоятелността им – да не зависят от това кой е до тях, да могат да си направят сами закуска, а не да очакват някой да им я приготви, все по-често започват да се грижат за себе си и за дома си.

Умения за труд, качествено общуване и приятелства

Младежите виждат сами, че могат много и опровергават общото мнение и стигмите на обществото, че хората с увреждания са от второстепенно значение. Наблюдава се голям резултат при всички, дори само с няколко месеца работа, коментира Диана Настева.

Те повишават уменията си за труд, за по-качествено общуване, създават приятелства, научават как да се държат на работа, как да се предпазват на улицата и в интеренет.

Работа в социалното предприятие

Трудовите дейности се обединяват в социалното предприятия, открито от сдружението.

Младежите обаче не веднага са назначени на работа там.  Първата стъпка е подготовката. Започват да тренират трудовите си умения, няколко месеца по-късно индивидуално за всеки се прави цялостна оценка за възможностите му на труд за конкретно работно място.

Преценено е за каква работа е подходящ, обсъжда се с него, установява се доколко е самостоятелен. След това следва предложение да се включи в социалното предпрятие. Има младежи, които и отказват. Но повечето виждат, че могат и искат да работят.

Това е предложение за работа в защитена работна среда, но пък и възможност за поглед към света извън познатото. Работи се толерантно, но и без излишно глезене.

Младежите избират да се включват в различни дейности, не само в една дейност, разнообразието им допада.

Мини печатница

Може да се вземе участие и в създаването на “Градинка в чашка” – това е засаждането на декоративни тревички, билки и цветя, които след това се продават на заведения и фирми и като рекламни сувенири за офиси.

Отглеждането на растения е нещо, което се отдава на всички. От клуб „Хвърчило” имат идеята да вземат малка оранжерия,  в която младежите  да отглеждат разсъди – дейност, която се харесва на всички и с която могат да се справят.

В социалното предприятие има мини печатница – извършват се дребни услуги като подвързване, ламиниране, копиране, изработка на презентации от снимки и видео материали.

Малки кетъринг услуги

Младежите правят два вида хапки – плодови и зеленчукови, които предлагат в залата за събития.

Правят и фрешове – от ябълка, морков и микс, като от пролетта до есента излизат на главната улица – пешеходната зона във Варна. Имат красива шатра с хладилник, преносима мивка и продукти. Правят сока на място, а гражданите виждат, че младежи с увреждания участват в процеса – режат ябълки, изцеждат сока. Винаги с тях има и човек от социалния екип.

Едно от момичетата – Роси, извършва преводи от и на английски език. Помага в приготвянето на хартиени информационни материали.

Младежите реагират с изключително положителни чувстват – виждат , че са полезни, както и резултатите от своя труд. Споделят, че се чувстват окрилени и пълноценни хора. Осъзнават, че могат да работят и вече са готови да си намерят работа и извън предприятието.

Роси успява да се реализира и без помощта на предприятието – открива работа в преводаческа агенция. За последните 3 години промяната в нея е голяма. Всеки се развива със своето темпо.

 

 

Роси и Томас помагат много и с офисната работа на сдружението.

 

 

Социалното предприятие търси печалби и финансова устойчивост, не разчита само на дарения.

 

 

Една от водещите цели на клуб „Хвърчило” е младежите да осъзнаят трудовия процес и да разберат, че получават пари за своите усилия в работния процес, което е различно от благотворителните кампании, в които също са участвали.

 

 

Значимостта на доброволците

 

 

Младежите с увреждания се срещат и с много доброволци – хора, които са готови да поговорят с тях, да им разкажат за себе си, да обсъдят ежедневието и нещата, които всеки вижда в света, да поиграят заедно на игри или да изпълнят общи задачи.

 

 

Срещите се провеждат както на живо, така и онлайн – особено сега в пандемията. През последните месеци 160 души заявяват, че искат да подкрепят младежите във Варна.

 

 

От началото до наградите

 

 

Самата Диана Настева – основателят на сдружението вярва, че няма невъзможни неща.

 

 

По-рано тя е един от създателите на фондация на деца с увреждания, но излиза от нея и създава сдружението за работа с младежи, тъй като смята, че за деца има доста развиващи и подкрепящи центрове, но за тези, които завършват училище – нещата започват да стоят различно.

Основен проблем в началото за Диана е финансирането, а след това да открие кадрите, които да работят иновативно и професионално и да ги мотивира със заплащане.

Сега тя е обградена от екип със специалисти – психолози, социални работници, обучители и педагози.

Работят на принципите на позитивната психология, учене чрез правене и учене чрез преживяване. Екипът е малък, но е обединен от вярата си в пълноценния живот, който може да се осигури за всеки.

Това е един дълъг процес, който е преминал през доста трудности, с много всеотдайност и доброволен труд на целия екип.

Социалното предприятие е създадено през 2015 година, но чак сега се виждат сериозните резултати, казва Диана.

Едно от доказателството за тях е спечелената награда в предприемаческа програма – Оздравителна програма за социални предприятия Let’Go.

Чрез финансовата помощ, която ще получи, предприятието ще разшири сегашната си дейност с разкриването на професионална кухня, която ще дава работа на младежите с ментални затруднения и ще се готви много и вкусно. Защото няма невъзможни неща.

 

Снимки: Клуб “Хвърчило”