Шуменец превръща дома си в “Епопея на забравените”

Шуменец превръща фасадата на дома си в „Епопея на забравените“. Аналогията с цикъла стихотворения на Иван Вазов не е свързан с личностите, а с мотива за създаването – забравата на националните герои и ценности, разказа Нова телевизия.За Илия на първо място е историята и националната гордост. Затова още в мечтите си – той си представял фасадата на бъдещия си дом.

“Като започнах да строя къщата си – аз си имах идея. Още даже не бях я санирал и си знаех, че ще има такава тематика, че ще има такива рисунки. Тя даже не е и завършена, има още много работа по самата къща, но исках фасадата да е първото нещо”, сподели Илия.

Подобно на „Епопея на забравените“ първо се появява Апостола на свободата Левски. Веднага след това е изрисуван и образът на поетът революционер Христо Ботев. Допълва го Панайот Волов. По възрожденски, Илия иска да буди патриотизъм и гордост в хората.

Появява се и Гоце Делчев – идеолог и водач на македонската революционна организация. В рода си Илия има македонска нишка.

Планът за “История на открито” включва още няколко основни личности.

“Хан Аспарух – основателят, няма как без него. Кирил и Методий – заради азбуката, и заради покръстването на българите – Борис Първи. Ако остане място – имам и идея някой и друг текст да има – нещо като предание”, коментира Илия.

kmeta.bg