Ще мине ли турски поток през България?

Държавата очаква официално потвърждение от „ГАЗПРОМ“

Трасето на втората тръба на турски поток ще минава през България, твърдят руските медии и по-точно руския вестник „Комерсант“, като се позовава на информация от „Газпром“.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че българското правителство все още не е получило официална информация за евентуалното преминаване на трасето през страната ни.

Ще бъдат ли пренаписани основните маршрути за синьо гориво през Европа, и връща ли се страната ни на картата на големите енергийни проекти, отговор даде Николай Минков, който изтъкна че според разчетите на „Газпром“ публикувани от в. „Комерсант“,руската газ трябва да пристигне на българска територия през 2020 година, като максималният капацитет на тръбата е 15,8 млрд. кубика годишно, за Сърбия са предвидени 11 млрд.кубика, за Унгария – 9 млрд.кубика и за Словакия – малко над 4 млрд. кубика годишно.

За България е важно да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа

По повод публикацията на в. „Комерсант“ енергийната министърка Теменужка Петкова спомена, че сме готови за реализацията на такъв проект, при стриктно спазване на европейското законодателство. Разбира се трябва да се изчака официалната информация от страна на „Газпром“, още повече, че разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. За България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, заяви Петкова.

Част от трасето на българска територия вече е изградено. Става въпрос за сега съществуващата инфраструктура от турската граница до Провадия, където ще се изгради нова компресорна станция. Оттук тръбопроводът изцяло дублира бившият проект Южен поток, от който Русия се отказа през  2014 година, заради проблеми с Европейското законодателство, преминава през цяла Северна България,успоредно на р. „Дунав“, за да достигне на запад до бъдещата компресорна станция „Расово“,  което ще поддържа високо налягане на синьото гориво при навлизането му на сръбска територия при Зайчар.

2 млрд.и 800 млн.лв. ще струва проектът предвиждащ изграждането на две компресорни станции и близо 496 км. ново тръбно трасе. От „Булгартрансгаз“ съобщиха, че за целта няма да използват държавно финансиране, а ще набавят нужните средства чрез аукцион през декември, на който ще обявят публично запазване на бъдещи капацитети от тръбопровода.

Амбициите са чрез бъдещия газов път да доставяме синьо гориво и за Македония и за Гърция, а целта е да се превърнем в основен газов доставчик и за държавите от Западните Балкани.

Източник БНТ