Ще стане ли Св. София в Истанбул действаща джамия?

На 2 юли ще бъде взето решението дали да бъде променен статутът на емблематичния храм “Света София” в Истанбул от музей на джамия, пише днес проправителственото издание Yeni Safak.

Според вестника Асоциацията за паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да проучи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк на декрета от 1934 година за превръщане на Света София в музей е истински или фалшив.

Храмът “Света София” е построен през шести век като християнска църква. От изграждането си през 537 г. до 1453 г., когато Османската империя завладява града, “Света София” е била източноправославна катедрала и седалище на Константинополската патриаршия. След превземането на Константинопол храмът е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

“Света София” е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Ако жалбата бъде приета на 2 юли, тогава процесът на превръщането на “Света София” в джамия ще започне. Трябва да се отбележи, че сдружението преди това е изпращало искания за превръщането на храма в джамия, но всички жалби са били отхвърлени от Върховния съд.

Журналистът от Hurriyet Абдулкадир Селви, известен с източниците си в турското президентство, също писа по въпроса за “Света София”, като разкри, че Реджеп Тайип Ердоган сериозно обмисля да превърне историческия паметник на ЮНЕСКО в джамия.

„Опитвам се да следя процеса, тъй като въпросът е много важен. Процесът все още не е започнал, нито се очаква решение днес или утре. Но това няма да отнеме много време“, отбелязва журналистът, като добавя: „Моето впечатление е, че президентът Ердоган сериозно обмисля да превърне Света София в джамия“ и да я отвори за поклонение на мюсюлманите.

 standartnews.com