Южното Черноморие е “чисто” от коронавирус

“Чисто” от коронаворус е Южното ни Черноморие, обявиха днес властите в Бургас.  Резултатите от мащабното имунологично изследване в областта, обхванало 2 400 души, сочат, че едва 0,95% от жителите на региона са се срещали с коронавируса.  Данните съобщиха и разтълкуваха бургаският кмет Димитър Николов, главният здравен инспектор на държавата доц. Ангел Кунчев, директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров, министърът на туризма Николина Ангелкова и деканът на бургаския Медицински факултет доц. Цветан Велинов.

Направихме мащабно срезово проучване, което ще продължим и в края на летния сезон. То обхвана територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ – Бургас, общините и доброволци. Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД – 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките!, каза кметът Димитър Николов.

Докладът с резултатите ще бъде преведен на 4 езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Вместо с рекламни послания, доказваме с научни факти, че Бургас е сигурно и чисто място за почивка!, добави още градоначалникът.  Успоредно с имунологичното изследване, бе извършен и анализ на морската вода, който отново показа изключително позитивен резултат.

“Три седмици над 100 души вложиха своя труд и беше изследвана една представителна част от населението. Има 4 важни въпроса. Защо Бургас? Защото е едно от най-красивите места в страната и много хора искат да пребивават в следващите месеци тук. Второ – имаме активна местна власт, която иска да запази здравето и бизнеса. Без съдействието на кмет и РЗИ нямаше как да се случи това. Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца”, коментира и доц. Ангел Кунчев.

Няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки. Данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Най-важното нещо – познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа – германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!, допълни и проф. Кантарджиев.

За качеството на водата мнение изказа д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ – Бургас: “Всяка година ви докладваме за състоянието на водите за къпане. Най-много плажове в страната са в Бургаска област – 100. 88 от тях са охраняеми. Пробонабиране е взето от 49 точки. Всеки един трябва да бъде вкаран в таблицата, която правим всяка година за отчитане качеството на водите. Оказа се, че всички плажове в област Бургас са с отлично качество. С отлично качество е морска вода, плаж, осигуреност със спасители, наличие на медицински и реанимационни пунктове”, обяви той.

И тази година беше извършена категоризация на водите. През 2017 година зоните за къпане, които са били с отлично качество, са били 23 от 48. През 2018 година зоните с отлично качество вече са 30, при 18 с добро качество. През миналата 2019 година вече 41 зони са с отлично качество. Това означава, че повишаването на качеството на водите е с положителна тенденция. Това в голяма степен се дължи на приоритетните инфраструктурни проекти, които бяха реализирани през последните години от съответните общини.

От проведените до момента изследвания става ясно, че водите за къпане са в отлично състояние, тоест няма съмнение за някакво замърсяване. Надяваме се догодина качеството на водите навсякъде да бъде отлично”, отчете и д-р Мариана Кофинова, главен секретар на РЗИ – Бургас.

“Благодаря специално на господин Николов и на целия екип, който направи това изследване. То е изключително важно за сектор туризъм, защото Бургас е регионът от Южното Черноморие, където под 1 процент са се докоснали с коронавируса, което означава, че ние сме сигурна дестинация, че тук се вземат мерки и ще продължат да се вземат мерки за всички, които работят в сектора.

Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави. Очакваме утре и първия чартър, който ще пристигне от Амстердам”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Много важно за работещите  в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите Туризъм и Транспорт, което ще важи от първи юли. В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон, обеща тя

Oбщина

Бургас