Милена Тодорова отново се представи страхотно на Световното по биатлон

Милена Тодорова направи невероятно състезание и завърши на 17-о място при жените в дисциплината 15 км на световното първенство Антхолц-Антерселва в Италия.

22-годишната състезателка, която е новата надежда на българския биатлон, се справи отлично, а това бе нейното трето класиране сред 30-те най-добри на планетата. Милена Тодорова бе 27-а в спринта и 18-а в преследването в предходните дни на надпреварата.

Българката допусна 2 грешки в стрелбата и финишира на 2:34.3 минути след шампионката Доротея Вирер, която също допусна 2 грешки в стрелбата, но измина дистанцията за 43:07.7 минути. По този начин Тодорова се класира за масовия старт в неделя.

В състезанието взеха участие още две българки. Даниела Кадева е на 36-о място с две пропуснати мишени и изоставане от 4:16.7 минути, а Дафинка Коева е 65-а с четири грешки и пасив от 6:39.7 минути.

На второ място с една пропусната мишена в последната си стрелба се класира германката Ванеса Хинц, която направи силно състезание. Трета завърши световната шампионка в спринта от Анхолц Марте Олсбу Рьозеланд (Норвегия), изоставаща с 15.8 секунди с две грешки в стрелбата. За норвежката това е четвърти медал от шампионата, след като тя взе златото със смесената щафета и в спринта, както и бронз в преследването. Олимпийската шампионка и защитаваща титлата си от Йостерсунд 2019 Хана Йоберг (Швеция) остана четвърта с две грешки и пасив от 38.7 секунди.

Само една биатлонистка от общо 100 стартирали повали всичките 20 мишени в състезанието – Галина Вишневска от Казахстан, която завърши девета с пасив от 1:31.4 минута. Състезанието е валидно и за Световната купа. В генералното класиране Милена Тодорова е 53-а с 63 точки, а Даниела Кадева е 88-а с 5 точки.

Автор: Радослав Александров