Аферата с нашенските паспорти се разрастна

Публична тайна бе как се издават български  паспорти, но чак сега България взе мерки

Аферата с български паспорти се разраства. След България, арести и в съседна Сърбия. Четирима души са задържани в Димитровград, Пирот и Чуприя, заради подкупи и фалшифициране на документи, необходими за българско гражданство.

“Задържани са 60-годишният М.Ж., който е работил в Общината на град Пирот, 38-годишен лекар с инициали А.И. от Димитровград, 39-годишен мъж. от Димитровград и 68-годишния В.И. от Чуприя. Всички те са заподозрени в даване и вземане на подкуп с цел издаване на фалшиви документи за получаване на български паспорти”, се казва още в официалното съобщение на сръбското вътрешно министерство.

Според силите на реда двама от мъжете през последните две години са плащали на лекар да издава фалшиви медицински уверения, без да бъдат извършвани прегледи за лица от Сърбия и след това са плащали на чиновници от общината в Пирот на същите тези лица да бъдат издавани уверения, че имат български произход.

По-късно тези уверения са предавани на държавните органи в България за издаване на български паспорти”, пише още в съобщението. Срещу всички задържани е издадена заповед за “задържане под стража за 48 часа”. След това всички те ще бъдат предадени на прокуратурата. От полицията не уточняват дали тези арести са свързани с полицейската операция в България и задържането на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Дарибор Миланов – секретар в културно-информационния център в Димитровград също е задържан. По неофициални данни полицията го разследва като посредник в схемата. От прокуратурата у нас не потвърждават за връзка между акцията в Сърбия и тази у нас.

* Обвинения за търговия с паспорти

 С остри обвинения към ВМРО излезе Катя Матева – бивш  директор на Дирекция „Българско гражданство“, която заяви, че  има доказателства, че „Основният източник на пари за ВМРО е услугата по продаване на българско гражданство на македонски граждани.“

От партия ВМРО обявиха, че няма никакви доказателства срещу лидера й Красимир Каракачанов и че Матева ще бъде съдена за клевета.

Тарифата за гражданство е от 550 до 1500 евро, разкрива в обясненията си пред  ДАНС Катя Матева. Твърди, че парите отиват при Красимир Каракачанов и че това е основният източник на средства за ВМРО. „Разбира се, че имам доказателства, иначе нямаше да подавам в писмен вид тези обяснения и съм се подписала зад тях. След всички сигнали, които подавах, тези хора още повече се издигнаха, включително и г-н Каракачанов. Той е силов вицепремиер, има изключително голям ресурс с който разполага. Реших, че това е абсолютно безсмислено да продължавам и фактически моята битка за спазването на закона е била доста наивна – по Донкихотовски„– категорична е Катя Матева.

От прокуратурата обясниха, че са разследвали сигналите, но не са стигнали до наказателно производство, зарали липса на доказателства. Уточниха още, че твърденията на Катя Матева, нямат нищо общо с арестите в Агенцията за българите в чужбина.

* Публична тайна бе как се издават български  паспорти, но чак сега България взе мерки

В македонските вестници се съобщава, че проблемът с българските паспорти се е появил, защото за такива са кандидатствали много албанци  и косовари.

След аферата с българскитепа спорти в България и Сърбия, македонските посредници за български паспорти не се страхуват, че ще отидат в затвора или че клиентите им ще останат без паспорт и без парите, които са дали за тях. Те казват, че издаването на паспортите досега беше публична тайно, но чак сега властите в България взимат мерки да санкционират този процес.

Източник: Afera.bg; БТА;bTV