PPF Group придобива собственика на bTV за 2,1 млрд. долара

Международната инвестиционно-финансова група PPF Group N.V. съобщи, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd. – собственик на българската телевизия bTV, за придобиването на компанията.

В съобщение от PPF Group посочват, че CME ще свика извънредно събрание на акционерите за одобрение на предложеното сливане. Също така се предвижда да бъде поискано одобрение на сделката от Европейската комисия и някои национални регулатори.

На своя сайт от bTV съобщиха в неделя, че трансакция е оценена на приблизително 2,1 милиарда американски долара.

От PPF посочват, че BNP Paribas и  Société Générale са консултанти на компанията по структуриране на сделката. Общо 1,15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки – BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit, допълват от компанията.

J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването.

СМЕ е мажоритарен собственик на bTV Media Group. Според условията на споразумението, притежателите на всички емитирани и дължими обикновени акции на CME от клас А ще получат $4,58 на акция, съобщава телевизията. Тази оценка представлява премия от приблизително 32% спрямо цената на акциите на CME преди съобщението от 25 март 2019 г., според което СМЕ започва процедура по преглед и оценка на потенциални стратегически възможности, които стоят пред компанията.

Страните по сделката очакват, че целият процес на одобрение ще отнеме няколко месеца.

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени”, каза Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители

Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския и словенския си бизнес на Slovenia Broadband за 230 млн. евро.

CME е медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса.

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit.

В България Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

One Comment on “PPF Group придобива собственика на bTV за 2,1 млрд. долара”

Comments are closed.