Световният икономически форум в Давос събра политическите лидери

Световни политически и бизнес лидери се събраха в швейцарския град Давос.

Форумът в Давос е годишна среща на представители на световния политически и бизнес елит. От 80-те години на миналия век мероприятието има статута на едно от главните международни събития на годината. Освен политици и бизнесмени, в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни деятели и ръководители на медии.

Сред основните теми, които ще разискват световните политически и бизнеслидери в алпийския курорт са опасенията от забавения икономически растеж,търговските войни и Брекзит.  Въпреки че предварително обявената основна тема е глобализацията в периода на четвъртата индустриална революция, организаторите отделят не по-малко внимание на признаците за задаваща се световна криза. Те определят като основен риск за световната общност през 2019 г. растящото напрежение в геополитиката и икономиката.

Във форума участват над 3000 души, сред които над 100 държавни и правителствени ръководители на компании от „най-високо равнище”. Големите отсъстващи в швейцарския курорт обаче са американският президент Доналд Тръмп като се очакваше  именно той да открие срещата на световните политически и бизнес лидери в швейцарския  курорт, френският му колега Еманюел Макрон и британският министър-председател Тереза Мей, която има сериозен проблем в страната си с Брекзит.

Президентът на Русия Владимир Путин също няма да присъства на форума, но руските лидери не всяка година пътуват за швейцарския град.

В Давос се очаква да пристигне канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на Израел, Япония и Италия – Бенямин Нетаняху, Шиндзо Абе и ДжузепеКонте. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро ще изнесе реч, а със специално послание към участниците във форума ще се обърне вицепрезидентът на Китай Ван Цишан.

На фона спадащото доверие на Путин,  в  Русия стана обект на нови санкции от страна на ЕС заради атаката срещу семейство Скрипал. Отсъствието на четирима от световните лидери, накара българският министър-председател Бойко Борисов също да не уважи форума. По думите му нямало смисъл да се плащат пари за събитие, което много от световните лидери няма да посетят. Но ако останалите имат сериозна причина – че забъркаха световния безпорядък, въпросът е – какъв е мотивът на Борисов. Предизборното пестене е по-скоро въпрос на реторика, защото само преди две седмици правителството похарчи 3,5 млрд. лева бюджетен излишъкза 2018 без това да се гласува в НС.

Първи от Давос се отказа американския президент Доналд Тръм и цялата американска делегация, в която трябваше да държавният секрета на САЩ  Майк Помпео. Така пропана и предвидената среща на четири очи на българския премиер с Помпео, на която трябваше да бъдат обсъждани сделката за закупуването на осем нови изстребителя Ф-16 от България и евентуалното падане на визите за българи при пътувания в САЩ.

За сметка на това германският канцлер Ангела Меркел ще посети Давос, щепроизнесе реч и ще присъства на дебат за европейската лидерска позиция и ценности в света.

Световният икономически форум ще продължи до 25 януари.

Франция и Германия подсилиха мощта си в ЕС с нов договор

Лидерите на Германия и Франция в Аахен

По същото време Франция и Германия подписаха нов договор за приятелство в западния германски град Аахен на връх 56-годишнината от сключването на Елисейския договор, с което укрепиха позициите си на лидери в ЕС. “Това е серизна стъпка към създаването на европейска армия”, заяви Ангела Меркел. Двете страни „дават принос за създаването на европейска армия” с този текст, каза Меркел. Според нея той ще допринесе и за изграждането на „обща военна култура и обща оръжейна промишленост”. В момент, когато Обединеното кралство напуска ЕС и нарастващата вълна от популизъм отправя предизвикателство към изконните либерални ценности на блока, новият договор се ангажира напълно да ги защити.

С договора от Аахен Франция и Германия се споразумяват да установят общи позиции и да правят съвместни изявления по важни въпроси на ЕС. Те също така планират да действат като единна сила в ООН. От външната политика до вътрешната и външната сигурност двете страни се ангажират да излизат с общи позиции, като същевременно се стремят да укрепят „Способността на Европа да действа автономно”. Създава се общо икономическо пространство, в което да отпаднат бюрократичните бариери пред бизнеса.

Източник БТА, БНТ