„Tenet“ на Кристофър Нолан записа обещаващ международен дебют

След като кината в САЩ се завърнаха към живота след пет месеца, в които не работиха, новата продукция на Warner Bros. „Tenet“ дава повод за радост на Холивуд с обещаващ международен дебют, пише Wall Street Journal.

Филмът на Кристофър Нолан няма да се появи в Съединените щати до уикенда за Деня на труда, но генерира 53 млн. долара от 41 чуждестранни пазара, сочат предварителните прогнози на Warner Bros.

В тази сума попада Канада, която обичайно се включва с постъпленията от кината от САЩ като част от северноамериканския пазар.

Студиото, собственост на AT&T, изрази задоволството си от премиерата.

„Имаме фантастичен международен старт“, коментира Тоби Емерич, който ръководи филмовите операции на Warner Bros. „Предвид безпрецедентните условия на тази глобална премиера, ние знаем, че това е маратон, а не спринт“, посочи той.

След като много страни се представиха по-добре от Съединените щати в овладяването на коронавируса, те започнаха да отварят по-рано своите икономики, включително и кината. Като се има предвид това и след като се наложи четири пъти да промени плановете за премиерата, Warner Bros. заяви, че е решила да пусне „Tenet” извън САЩ през този уикенд.

Въпреки че големите киновериги като AMC Entertainment Holdings, Cineworld и Cinemark Holdings започнаха постепенно да отварят киносалоните в последните седмици, много от кината на места като Лос Анджелис и Ню Йорк все още не оперират заради усилията на местните власти да ограничат разпространението на Covid-19.

Отдавна отлаганият „Новите мутанти“ на Walt Disney, свързан с вселената на X-Мен, събра около 7 млн. долара от около 2400 кина в САЩ и Канада, сочат предварителните оценки на студиото. Disney прогнозира, че около 62% от пазара на кина в Северна Америка е отворен. Очакванията за „Новите мутанти“ бяха ниски. Филмът първоначално трябваше да се появи през 2018 г.

И все пак вътрешният пазар показва растеж в два поредни уикенда, като се има предвид колко са спечелили топ заглавията в боксофиса в САЩ и Канада.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева