“You Tube” забрани опасните клипове

Видеата, съдържащи опасни или емоционално стресиращи номера, няма да бъдат допускани в платформата.

Притежаваната от „Гугъл“ платформа даде срок от два месеца на създателите на клипове да се приспособят към новите правила.

Американската видеоплатформа “Ютюб” промени правилата си и взе мерки за по-ефикасна борба срещу клиповете с опасни предизвикателства, като гълтане на капсула прах за пране или шофиране със завързани очи, съобщава Френската информационна агенция.

Популярната сред подрастващите социална мрежа забрани качването на видеоматериали със “съдържание, подтикващо към насилие и опасни действия”. “Ютюб” посвети специален раздел на правилата за ползване, тъй като клипчета с предизвикателства и фарсове от години се разпространяват чрез “Ютюб” или други платформи.

“Ютюб” даде пример за подобен род клипове. Това са така наречените “Предизвикателство на огъня”(пръскане със запалим аерозол срещу огън) и “Предизвикателство на капсулите “Тайд” (поглъщане на капсула перилен препарат), излагащи много младежи на риск от тежко изгаряне или отравяне.

Неотдавна филмът “Кутия за птици” на мултимедийната компания “Нетфликс” накара много любители на подобни предизвикателства да заснемат как вършат всякакъв вид дейности със завързани очи, както героите от филма.

“Ютюб” съдържа много популярни клипове с предизвикателства и шеги, но трябва да сме сигурни, че смешното и забавното не преминава границите и не става опасно”, се казва в официалния форум “Ютюб хелп”, с указания и помощ на създателите на видео съдържание.

Платформата осъвремени своите правила,”за да бъде ясно, че забраняваме предизвикателствата, които застрашават здравето и живота на потребителите”, се казва още в същата рубрика на”Ютюб”.

„Нашата политика забранява съдържанието на действия, които могат да доведат до нараняване. В тези рамки дефинираме какво означават опасни предизвикателства и номера. Отсега нататък сайтът няма да позволява качването на материали, които могат да доведат до потенциално нараняване“, заявиха от “Yоu Тubе”.

Притежаваната от „Гугъл“ платформа даде срок от два месеца на създателите на клипове да се приспособят към новите правила.

Подобно на други социални мрежи и платформи в интернет, “Ютюб” се стреми да покаже, че се бори срещу проблемното видео съдържание.

От компанията обясниха още, че не разрешават видеа, в които децата се стресират от определени номера. Сайтът вече работи с детски психолози, за да добие ясна представа какво може да окаже негативно влияние върху детското съзнание.

Новите правила идват в отговор на няколко случая на шеги и каскади, които в най-добрия случай са сериозно неразумни, а в най-лошия смъртоносни.

Източник: Канал 3TV