Адмирациите на стихват: Петър Андасаров на 85!

Анжела Димчева

 На тържествена юбилейна вечер в Българския културен център в София беше отбелязана 85-тата годишнина на Петър Андасаров. Във фокуса на вечерта, водена от литературния критик член-кор. Иван Гранитски, беше новият двутомник на поета „През делници стръмни и бавни недели“ и „Не мога да спра тези думи“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2022).

 

Иван Гранитски, Венко Евтимов, Петър Андасаров и Христо Славов

„През годините редица наши композитори и изпълнители са посегнали към творчеството на Петър Андасаров, тъй като това е поезия, благодатна за музициране. Тя има много направления в своите естетически търсения – от патриотичната тема, през пантеистичните видения и любовната лирика, до остро социалните послания“ – отбеляза Иван Гранитски.

 

Боян Ангелов връчва на Петър Андасаров Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“ за 2022 г.

Боян Ангелов – председател на СБП – връчи на Петър Андасаров плакет – израз на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“, като подчерта, че финансовото изражение на наградата се предоставя от Венко Евтимов: „Петър Андасаров е един от най-значимите певци на Пиринския край. Дружбата му с Евтим Евтимов е показателна как поезията сродява по красив начин два самородни таланта. С радост връчвам тази престижна награда, която е израз на нашето уважение към таланта и постиженията на Петър Андасаров“.

 

 

 

 

Петър Андасаров

С изповедни думи юбилярят се обърна към приятелите си: „Моето детство, младостта  и зрелостта ми извървяха дълги житейски и творчески пътища. Така разбрах, че животът е бягане на дълги разстояния и успяват тези, които не спират, а гонят безкрая. Разбрах, че трябва непрестанно да те мами висина, за да стигнеш своя си връх. Моят път следва още мечтите ми поне да се приближа до най-високия, следвайки високите думи на великия Яне Сандански: „Всеки е длъжен да се бори – робът за свобода, свободният за съвършенство. А какво по-голямо съвършенство от словото, от най-хармоничното – поетическото! Щастлив съм, че живея в неговите красиви, многоцветни, многозвучни и неизбродни светове“.

 

Директорът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев награждава Петър Андасаров с Почетен знак

Юбилярят беше награден още от няколко организации: Съюза на българските журналисти, Българския антифашисткия съюз, от ръководството на „Мото Пфое“, от Застрахователно дружество „Армеец“. Сред гостите на събитието беше и певецът Васил Петров, с когото поетът има дългогодишно приятелство. Всички аплодираха песента „Музика в бяло“ в изпълнение па Васил Петров по стихове на Петър Андасаров.

Навън светлее дълъг сняг –
смехът на зимата това е.
Светът като в еленов впряг
пътува бавно към безкрая.
И сякаш не снегът вали,
а бяла музика извира.
И цялата природа я боли
от красота ефирна.
И няма край, и няма брод
симфонията снежна.
И стига ти за цял живот
безкрайната й нежност…

 

 

 

 

 

 

В авторския рецитал прозвучаха шест стихотворения от новите книги, а присъстващите видяха филм с участието на Петър Андасаров и Евтим Евтимов.