Студенти от НБУ представят иновативния проект „Медея“

Млади артисти от програмите по театър на Нов български университет участват в иновативния проект „Медея“, част от програмата на Пловдив ЕСК 2019. Премиерата на спектакъла „Медея“ ще се състои на 28 юни 2019 г. на сцената на Античен театър в Пловдив.


В Нов български университет се проведе лекция в рамките на постоянния интердисциплинарен семинар „Съвременен театър: Практики политики, фигури“ с модератор проф. Виолета Дечева. Той се провежда ежегодно, веднъж месечно, а темата се развива от лектори – значими имена в българското изкуство.


Водещ на тема, този месец, беше доц. Снежина Петрова – актриса, преподавател в университета и ръководител на Департамент „Театър“. Тя представи проекта „Медея“, който се реализира в партньорство с Нов български университет, като част от артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.


Проектът показва различните аспекти на културния продукт – неговият образователен, интеграционен и художествено-творчески потенциал. Отличава се с иновативност заради опита, чрез текст от античността, да се реализира интерактивно включване на различни социални групи. Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие, а творческото им актуализиране днес дава възможност за легитимиране на театъра като инструмент за обединяване на гражданското общество в едно колективно преживяване.


Реализирането на проекта преминава през няколко етапа: изложба на детски рисунки „Медея – Деус екс махина или що е то античен театър?“, образователен концерт „Старогръцката драма – отговори за деца“, театрален спектакъл по митът за Медея с участието на млади артисти от програмите по театър на Нов български университет и деца от различни етнически общности от град Пловдив.
Зад реализирането на проекта стои екип от значими за българската култура имена. Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, сценограф – Зина Генч (Германия) и композитор – Асен Аврамов. Част от екипа на проекта са Александра Гочева (психодрама асистент) и Цветелина Спиридонова (художник). Новият превод от старогръцки език е направен специално за проекта от Георги Гочев и Петя Хайнрих.
Заедно с доц. Снежина Петрова, която освен ръководител на проекта, ще влезе и в ролята на Медея, в спектакъла ще участват и Владимир Пенев, Петър Дочев, Станка Калчева, Ася Иванова и други изявени млади актьори.
В проекта присъства и чуждестранно участие в лицето на актрисата на„Дойчес театър“ гр. Берлин – Алмут Гочев. Като съпътстваща дейност по проекта, ще се реализира и заснемане на документален филм, който ще проследи двугодишния процес на подготовка и реализация на спектакъла „Медея“ като включва обученията на деца от различни общности в Пловдив и съпътстващите събития част от целия проект. Режисьор на филма е Найо Тицин – журналист, фотограф, общественик и продуцент.