Багряна и нейното слово изгря в юбилеен брой на “Словото днес”

Вее утринна прохлада

в моето лице –

аз съм млада, млада,

млада, с огнено сърце.

Елисавета Багряна

 

През последната седмица десетки медии и културни организации отразяват 130-годишнината на Елисавета Багряна – Амазонката на българската поезия. Всеки се стреми да намери собствен фокус към нейната личност, да осветли малко известни факти от биографията ѝ или да открие ключа към величието ѝ като емблема на женственост и талант. Съюзът на българските писатели създаде концепция за юбилеен брой на в. „Словото днес“, който беше подкрепен от Столична община и ще остане за следващите поколения като писмен знак на почит към харизмата и изящния поетичен свят на Багряна. Изданието грее в цвят с емблематични портрети на младата поетеса, дело на художниците Иван Табаков и Милка Пейкова, събрал е лъчезарието на нейния образ чрез слово и уникални архивни снимки, корици на десетки книги, вкл. на първите издания на „Вечната  и святата“, „Сърце човешко“, „Звезда на моряка“, както и корици на чуждестранни издания.

Коя е била Багряна, как е протекъл животът ѝ, каква е магията на нейния оригинален почерк, кои са били големите ѝ любови – вдъхновители или страдалци?

На заглавната страница на броя четем емблематичното стихотворение „Потомка“. Редом с него са аналитичната статия на проф. Валери Стефанов „Вечност и святост в поезията на Багряна“ и откъс от мемоарното есе на Блага Димитрова „Поетът и властта“, където е припомнена истината около клеветническата кампания срещу Багряна по повод разстрела на Вапцаров.

 

 

 

 

Худ. Иван Табаков. Портрет на Елисавета Багряна, 1934 г.

В броя са включени статии на проф. Михаил Арнаудов („Багряна – това е талант и блестящ човек“), Дора Колева („Моите докосвания до Багряна“), Катя Зографова („Словозография за Багряна и Бретан“), Роже Бернар – виден френски литературовед. Привличат вниманието четири мемоарни текста: на Станка Пенчева, Георги Йорданов, Петя Александрова и Елка Няголова. Жанровото разнообразие се допълва от интервю с Любомир Шапкарев – син на Багряна, есе от Елисавета Шапкарева, обзорна статия на Анжела Димчева относно многобройните преводи на Багрянината поезия по света. Включени са 15 от най-известните стихотворения на голямата ни поетеса. На снимките я виждаме редом до Дора Габе, Боян Пенев, Георги Йорданов, Блага Димитрова, проф. Петър Динеков, проф. Тодор Боров, Станка Пенчева, Елка Няголова и, разбира се, с внучка ѝ Елисавета Шапкарева и правнука ѝ Любомир Талев.

 

 

 

 

 

 

Не по-малко интересни бяха двете публични четения по повод представянето на броя, които бяха част от Календара на културните събития на Столична община и привлякоха стотици почитатели на поезията. По покана на Цветомира Георгиева – директор на 37 СУ „Райна Княгиня“ в ж.к. Люлин“ 10 – екипът на вестника гостува при учениците, които повече от час слушаха като омагьосани стихове от Багряна и задаваха въпроси на Елисавета Шапкарева, която разказа любопитни подробности от ежедневието и бита на великата си баба. Самите ученици изнесоха рецитал, последван от драматургично изпълнение на преподавателките по литература.

На 27 април в Американския център на Столичната библиотека се състоя втората премиера, като събитието беше открито от Боян Ангелов – председател на СБП, който благодари на Столична община, на Мирослав Боршош и на Юлия Цинзова за подкрепата: „Чрез този брой ние, българските писатели, изказваме своя респект към „Вечната и святата“. За акцентите в изданието говориха Надя Попова – главен редактор на в. „Словото днес“, Катя Зографова и Анжела Димчева.

„Елисавета Багряна беше и ще си остане моята баба… Тя ми завеща любовта към словото и в частност към поезията. Завеща ми много книги и ненаситна жажда за четене. Помогнала е на много млади творци с професионални съвети и те ѝ бяха благодарни през годините“ – каза Елисавета Шапкарева.

Худ. Милка Пейкова. Елисавета Багряна, 1984 г.

В последвалия едночасов рецитал прозвучаха стихове на Багряна на 10 езика, в който взеха участие Боян Ангелов и Стоянка Боянова (на български), Надя Попова (руски), Захари Иванов (украински), Анжела Димчева (английски), Петър Велчев (френски и немски), Хайри Хамдан (арабски), Мая Панайотова (фламандски), Озлем Тефикова (турски), Добрин Добрев-Финиотис (гръцки).

В залата присъства многобройна и разнородна публика, която разгледа и изложба с книги, вещи и снимки, осигурени от фонда на Столична библиотека. Най-радостното е, че десетки ученици от 51 СУ „Елисавета Багряна“ аплодираха този уникален рецитал и с интерес разлистваха  страниците на вестника. Кой казва, че новите поколения не чeтат? Багряна е част от родната класика и никой не може да я свали от престола на „Пенелопа на 20 век“. „Стиховете ѝ носят вярата, че няма сили, които да спрат устрема на духа и на чувствата. В тази поезия любовта е стихия…“ – обобщава в своята статия проф. Валери Стефанов.

Репортаж: Анжела Димчева

Снимки – архив на Елисавета Шапкарева

Снимки от събитието – Анжела Димчева