„Бедните хора“ грабна първа награда за късометражен филм

Руският филм „Бедните хора“ (2019) на Лолита Наранович беше удостоен с първа награда в рамките на конкурса на Синелибри за късометражен филм по мотиви от литературно произведение. Никола Димитров, изпълнителен директор на TatraTea, обяви името на победителя, а организаторите разпространиха видеообръщение на режисьорката, в което се казва: „Благодаря от името на целия ми екип, тази награда е толкова неочаквана! Развълнувана съм до сълзи. Толкова сме щастливи, че затворените граници не попречиха на филма ни да бъде излъчен в България. Благодаря ви, че ни помагате да правим света по-добър чрез киното.“ Петнайсетминутният филм на Лолита Наранович е вдъхновен от произведения на Лев Толстой и Виктор Юго.

Церемонията по награждаване на отличените късометражни филми се състоя на 1 ноември в кино „Люмиер Лидл“ в присъствието на журито, чиито представители тази година са Мартина Апостолова, Петър Крумов, Неда Морфова и Стефан Денолюбов. И осемте късометражни филма, селектирани в програмата на Синелибри 2020, бяха излъчени по време на събитието. На второ място беше класирана късометражната анимация „Пеперуда и мишка“ (2019) на Мира Янкова, художник, режисьор и сценарист. Актрисата Мартина Апостолова връчи наградата и представи филма, вдъхновен от хайку на Йоса Бусон. Трета награда получи късометражният документален филм „Чужденецът“ на Ани Антонова. Журито определи и една специална награда „за дързък и нестандартен режисьорски подход“, която отиде при Аспарух Франгов за филма му „В плен“, вдъхновен от творчеството на Достоевски. Наградата връчи операторът Калоян Божилов, специален гост на церемонията.

Фестивалът продължава до 8 ноември в столицата и още пет града в страната при стриктно спазване на здравните мерки. Значителна част от филмите могат да бъдат гледани чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri). На 2 ноември ще почетем непрежалимия Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, с прожекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на Бохумил Храбал. На 3 ноември е испанската галавечер с премиера на великолепната политическа драма „По време на войната“ на режисьора Алехандро Аменабар. Творчеството на Мигел де Унамуно ще бъде представено от проф. Лазар Копринаров, а чрез специално видеопослание философът Хосе Фернандо Алварес Паласиос ще ни припомни защо творчески гении и интелектуалци като Мигел де Унамуно са живата съвест на своето време. На 6 октомври в кино „Одеон“ ще се състои прожекция на документалния филм „Мълчание с достойнство“ в присъствието на режисьорката Адела Пеева. Почитателите на Дейвид Линч, един от най-големите визионери на съвременното кино, не бива да пропускат официалното представяне на (авто)биографията „Кът за мечти“, което ще бъде съпроводено с прожекция на хитовото роуд муви „Диво сърце“. Всички предстоящи събития можете да видите тукПоради големия зрителски интерес и с оглед спазването на дистанция в залите организаторите обявиха допълнителни прожекции на част от заглавията в киносалоните „Одеон“, „Влайкова“, културен център G 8 и „Евросинема”.

Билети за всички присъствени прожекции можете да закупите от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и чрез уебстраницата на фестивала. До 8 ноември продължава и промоцията, според която над 200 книги, свързани с киното, могат да бъдат поръчани с 35% отстъпка.

Синелибри 2020 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Oфициален уебсайтwww.cinelibri.com