България има нужда от прокурор, който да чисти средата от поквара, корупция и престъпления

Илиян Василев

Реакцията на президента Радев действително казва всичко за ситуацията. Той, гордият генерал от ВВС, който имаше всички шансове да стане самостоятелна величина в българската политика се прибра в предварително отредените му коловози от Кой? Веднага след изречението, че гарантира сигурността на Цветан Василев, допълни, че нищо не може да гарантира, защото не сме били президентска република. С други думи не може да даде и най-вече да изпълни никакви гаранции за сигурността на когото и да било.
Можеше да прояви характер като върне промените в НПК – не само ей така от кумова срама, а за да даде заявка, че иска да играе самостоятелна роля и да се еманципира.
България върви към авторитаризъм, връщат се практики от най-мрачните години. Премиер и президент мълчат и си примиряват с това, което Цацаров им е отредил като статисти и обслужващ персонал на неговата “съдебна реформа”.
Критикувал съм и ще продължавам да критикувам Радев – не лично, а заради това, че загуби посока и продаде “душата” си и достойнството на най-високия пост в държавата на Кой? за да бъде избран.
Ако Цацаров си мисли, че ще прокара и реализира своята версия на съдебна реформа – дълбоко се лъже – сега той е фокус на общественото недоволство и никакъв Пеевски и медии и пари не могат да го спасят.
И пак нищо лично – но България има нужда от прокурор, който да чисти средата от поквара, корупция и престъпления, а не от върховен брокер на власт. Нещо повече, под негова диктовка се извършва посегателство върху демократични свободи и права, възстановява се безконтролното подслушване и тоталния контрол върху репресивните служби. На практика възраждат Държавна сигурност – преопакована и дегизирана в новите условия с демократични атрибути, но с тоталитарна същност. Това не е служба за сигурност на държавата, а на една организирана престъпна група .- Кой? – за да охранява властта и сигурността на богатствата и привилегиите им.
Цацаров осигурява тила на тези безобразия, в които посред бял ден, пред очите на всички, се краде собственост като се използа ресурса на държавната принуда и репресия. Не случайно чуждестранните инвестиции бягат от държава, в която хора като Пеевски, които не могат да измислят своя бизнес от нищото, могат само да трупат богатство като крадат чужд бизнес.
Ето сега желае да влезе във военно-промишления комплекс – отнема или се замразява лиценз, докато се сменят собствениците и след това с магичеста пръчка се връща лиценза вече при нов и правилен собственик свързан с Пеевски.
Като КТБ – унищожиха – да именно те унищожиха огромна стойност, много извън онова което Цветан Василев притежаваше лично, само и само за да откраднат активи и по чудодеен начин да се окажат в потрфейла на корпулентния. И никой не прави проверки.
Цветан Василев със сигурност не е Магнитски – жив е. Но дори дъжравния глава не е способен да му гарантира живота, камо ли справедлив съдебен процес.
Това не е моята държава, не е моето беззъбо праветелство, моят премиер и президент.
Аз искам оставката на главния прокурор по съвършено прагматични причини – просто не си върши работата.
Нека си мисли, че е недосегаем. Той наруши обществения договор пръв и пред гражданското общество защитата му чрез власт няма значение.
Нека посегне върху протестиращите хора, които искат оставката му.

https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10155747929089430