Българският лауреат на Европейската награда за литература е Георги Бърдаров

На 18 май от офиса на Европейската награда за литература (Европейски писателски съвет – EWC) в Брюксел обявиха имената на 13 национални лауреати на тази награда за 2021. Видеото започна с обръщение на Мария Габриел – еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя акцентира на важната роля на литературата, която играе решаваща роля в нашия живот, провокира въображението и осигурява знанието ни за света: „Важността на литературата е особено силна днес, когато ние живяхме повече от година под пандемичната сянка, а книгите добиха съществено значение. Четенето ни помогна да не се разруши животът ни. Но зад книгите има автори, издатели и разпространители. Програмата „Творческа Европа” разпознава изгряващите зведи на националните литератури”.

Председателят на Българското жури тази година беше Анжела Димчева – писател и журналист. Българският лауреат е Георги Бърдаров, а отличената книга е “Absolvo te”, издателство „Мусагена”. Лауреатът ще получи 5000 евро и книгата му ще бъде преведена на основните европейски езици.

 

Защо “Absolvo te”?

Членовете на журито се обединиха около следното: рецепцията на книгата за 6 месеца от нейното издаване е изключително висока, като заема първо място в класациите на книжарниците и онлайн продажбите. Това е един много добър издателски проект от едно ново издателство. Романът е съсретодочие на важни проблеми в Европа в исторически план, но те са актуални и днес: социалното и етническо разделението, религиозното и политическо противопоставяне, издигането на национализма като терор и други крайни идеологии. Сюжетът се разгръща интензивно, стилът на автор е завладяващ, държи вниманието на читателя с драматичност на ситуацията, сблъсък на силни характери, добре лансирани хуманистични послания. Авторът е талантлив разказвач, който внушава идеята за толерантност и опрощение, съумявайки да ни направи съпричастни към героите и събитията по време на Холокоста и в арабо-израелския конфликт. Прочитането на този роман облагородява читателя и го прави по-толерантен. Вярваме, че ако бъде преведен на други езици „Absolvo te” ще има силен отзвук в мултинационална Европа, която се бори за равнопоставеност на религиите, културите и нациите, за преодоляване на военните конфликти в света. С втората си книга Георги Бърдаров доказва възходящото си развитие в писателския занаят. Затова Българското жури го определя като безспорен фаворит от българска страна за Европейската награда за литература.