Вижте програмата на „Петнайста Пълна Нощ в музея“

Повече от 20 събития – игри, изложби, танцови изпълнения, уъркшопи, възстановки, театрални миниатюри, концерти, прожекции и презентации, ще се случат в експозициите на русенския музей в рамките на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ на 19 май. Програмата е насочена към аудитории от различни възрасти и с разностранни интереси. За присъстващите са предвидени множество забавления, образователни инициативи, практически занимания, демонстрации, срещи с интересни творци, млади изпълнители и нови проекти, както и досег с традициите на региона.

Организатор на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ е Регионален исторически музей – Русе. Всички събития са с вход свободен.

Традиционно програмата на Нощта стартира от 17.00 часа с поредица от активности, насочени към най-малките гости на музея. И тази година децата ще имат възможност да се превъплътят в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя облекло – щитове, ризници, шлемове, мечове. В Лапидариума на музея момчетата и момичетата ще направят своите първи стъпки в археологията. Разкопките ще се извършват под вещото ръководство на археолози, които ще покажат на децата как се откриват предмети, как се описват и датират находките. Играта „Търсачи на съкровища“ пък ще провокира подрастващите да търсят предмети в музейните експозиции, да изказват предположения за техния произход и предназначение. Красиви танци, впечатляващи костюми и изящни изпълнения ще предложат на публиката балерините от Националното училище по изкуствата в Русе. Даровити китаристи от същото училище ще разгърнат своя талант и ще изнесат концерт в зала „Княз Александър I“ на музея. Посетителите ще имат възможност да чуят също песни от концерт-спектакъл на Детска опера – Русе – „Един нов свят“.

Акцент в програмата на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ са събитията, посветени на Европейската година на културното наследство 2018. В тази връзка в русенския музей ще бъдат направени възстановки на обичаите „Джамал“ на фолклорна група от с. Кошов и „Боенец“ с участници от с. Юпер, които са включени в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища“. В сътрудничество с Регионалния Център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София в русенския музей ще бъде представена изложба, посветена на елементите на нематериалното културно наследство. Тя ще се открие от 20.45 ч. в Историческия музей. От 23.00 ч. ще започне прожекция на филмите „Стъпки в огъня“, разказваща за нестинарството и „Гласове от Холоцена“, документална продукция, посветена на музикалния феномен на „Бистришките баби“. Филмите се излъчват със съдействието на Центъра за нематериално културно наследство.

За първи път през тази година русенската Нощ в музея преминава границите на града и на страната и се разпростира в съседна Румъния. Уъркшопът „Герданът на Калиопа“ ще гостува в Гюргево. Етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова ще демонстрират пред румънска публика старинни техники за изработване на бижута от мъниста. Инициативата се случва в партньорство с Окръжен музей „Теохари Антонеску“ – Гюргево. От своя страна румънският културен институт изпраща в Русе Лупу Лучика – етнограф-реставратор и Джорджиана Щефан – музеограф, които ще направят работилница за изработване на разделители за книги с кусатури (традиционни шевици от Влашка). За първи път ще бъде реализиран и обмен на публики, в рамките на който румънски посетители ще дойдат да разгледат русенските експозиции, а жители на Русе ще присъстват на румънската Нощ в Окръжния музей в Гюргво.

В рамките на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ ще бъде направена среща с румънския писател М.Б.Йонеску – Лупяну, по време на която ще бъде представен най-новият му роман „Пресен черен хайвер“. Началният час на събитието е 21.00 ч. в зала „Княз Александър I“. Посетителите на Нощта ще имат възможност да видят и да научат повече за органичната градина на музея, разположена в Лапидариума. За първи път ще бъде открита и изложба от експонати, дарени от русенски медици.

В Нощта на музея на Римска крепост „Сексагинта Приста“ от 19.00 ч. ще стартира  Danube Sunset Sessions – Solis Occasum 2018. С четиричасовото шоу ще бъдат ангажирани трима професионалисти, всеки с индивидуален стил на работа зад пулта, с три специално подготвени селекции, подходящи за часовете по залез слънце, три взаимно допълващи се DJ-sets в една вечер.

 

ПРОГРАМА

11.00 ч. „Поетичен театър“ – рецитал

Място: Военен клуб – Русе

17.00 ч.

„Да се облечем в история“ – посетителите влизат в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя военно облекло

Място: Лапидариум, зад Историческия музей

17.30 ч.

„По стъпките на археолога“ – теренни археологически проучвания за деца в двора на музея с участието на специалист археолог и музеен педагог

Място: Лапидариум, зад Историческия музей

18.00 ч.

„Герданът на Калиопа гостува в Гюргево“ – уъркшоп за изработване на бижута с участие на етнографи от Регионален исторически музей – Русе в Гюргево

Място: Окръжен музей „Теохари Антонеску“ – Гюргево

18.00 ч.

„Търсачи на съкровища“ – Образователна игра, в която деца търсят експонати в музейни експозиции с помощта на предварително изготвени карти. Децата описват и датират намерените артефакти, правят предположения за техният произход и предназначение.

Място: Исторически музей

18.00 ч.

„Музикални импресии“ с ученици от балетните класове на Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ – Русе

Място: Лапидариум, Исторически музей

 

18.00 ч.

Презентация за храма на Диана

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

18.15 ч.

„Предметите говорят“ – проект на Регионален исторически музей – Русе, реализиран по програма „Знание и растеж“ с помощта на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

18.30 ч.

Уъркшоп за изработка на разделители на книги с кусатури ( традиционни шевици от Влашка) – Гостуват: Лупу Лучика – етнограф-реставратор и Джорджиана Щефан – музеограф от Окръжен музей “Теохар Антонеску” Гюргево.

18.30 ч.

Представяне на органичната градина на музея

Място: Лапидариум, зад Историческия музей

19.00 ч.

Danube Sunset Sessions – Solis Occasum 2018

Място: Римска крепост „Сексагинта Приста“

19.00 ч.

Живи човешки съкровища: „Джамал“, с. Кошов

Място: Лапидариум, зад Историческия музей

19.30 ч.

Живи човешки съкровища: „Боенец“, с. Юпер

Място: Лапидариум, зад Историческия музей

20.00 ч.

Музикални етюди – ученици от НУИ „Проф. В Стоянов“ – Русе

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

20.30 ч.

Представяне дейността на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

20.45 ч.

Изложба „Нематериалното културно наследство в региона на Югоизточна Европа“ – откриване

Място: Зала „Русе“ на Историческия музей

21.00 ч.

Представяне на романа „Пресен черен хайвер“ на румънския писател М. Б. Йонеску – Лупяну

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

22.00 ч.

„Един нов свят“ – песни от концерт-спектакъл на Детска опера – Русе

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

23.00 ч.

„Дарения от русенските медици“ – изложба

Място: Исторически музей, приземен етаж

23.00 ч.

Прожекция на документални филми, посветени на недвижимите културни ценности – „Стъпки в огъня“ и „Гласове от Холоцена“

Място: Зала „Княз Александър I“, Исторически музей

 

 

 

 

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →