Връчиха национална награда на Павлина Павлова

Тазгодишният носител на Националната литературна награда „Проф. Димов“ е Павлина Павлова. Тя беше излъчена от жури, включващо представители на Община Ловеч и  Съюза на българските писатели“.

 

ПАВЛИНА ПАВЛОВА е автор на 61 книги – поезия и проза за възрастни и за деца.      

Носител е на престижни национални и европейски награди като “Калина Малина” (наградата се присъжда на утвърдени творци в детската литература веднъж на три години) , “Атанас Мандаджиев” (за постижения в криминалния жанр),  “Алдо Моро” (европейска награда за поезия, връчвана от Центъра за европейска култура “Алдо Моро”, Лече, Италия), на “Златно перо” на Съюза на българските журналисти за приноса й към българската култура, награди на Министерството на културата и др.

Включена е в справочниците “Кой кой е в България?” (1998г.) на ИК “Труд” и Кой кой е?” на “IBC“Gambridge“-Англия; в енциклопедиите “Бележити български жени” (2009 г.) и в “Българска журналистическа енциклопедия” (2010 г.).

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено  писателско общество “Балкански Декамерон”, на Академията на европейска култура “Орфеева лира” и на Асоциацията на писателите криминалисти.

Отделни стихотворения или цикли на Павлина Павлова са превеждани на италиански, руски, френски, румънски, турски, украински, унгарски, английски и др. Предстои да излезе на английски език криминалният й роман “Лунното куче”.