Всички обичат “Дон Паскуале” – предпремиерни спектакли в Държавна опера Варна

14 и 29 март, 19.00, Държавна опера Варна – Предпремиерни спектакли

20 юли, 21.00, Летен театър – Премиера на Опера в Летния театър 2023.

 

Гаетано Доницето

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Гаетано Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Роден в Бергамо (1797-1848), той е едва на 21 години, когато жъне успех с първата си опера и това предопределя шеметния му път като композитор от световна величина. В периода 1834-1838 е професор по композиция в прочутата Неаполитанска консерватория, която две години по-късно оглавява. Работи като театрален директор в Париж и всички европейски театри го заливат с поръчки. За четвърт век написва 70 опери, сред които шедьоврите „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”,  „Анна Болейн” и разбира се „Дон Паскуале” – операта, която всички обичат, заради богата мелодика и блестящите музикални номера. Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети създава „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията – за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа, която публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г.

 

За пръв път варненската публика гледа „Дон Паскуале“ на 21 януари 1966 г., диригент  Борис Черпански, режисьор Стефан Тодоров, художник Ангел Атанасов, диригент на хора Никола Бочев. Втората постановка следва през 1988 г. с премиера на 17 декември, под палката на диригента Христо Игнатов и режисурата на Кузман Попов, художник Мария Диманова, диригент на хора Любомира Александрова, хореография Маргарита Градечлиева. За трети път „Дон Паскуале“ се възражда на 8 и 9 април 2015 г., под диригентската палка на Светослав Борисов, в обновената версия на режисьора Кузман Попов, с художник Елена Иванова и диригент на хора Стефан Бояджиев. Жизнерадостната белкантова творба на Доницети ще оживее за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 г. На 14 и 29 март, 19.00, Държавна опера Варна, предстоят предпремиерните спектакли, а премиерата е планирана на 20 юли 2023, 21.00, XIV Опера в Летния театър.

Светослав Борисов

 

Маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя предишен „Дон Паскуале“, запазвайки диригентската си концепция. „Ако лекотата и ефирността, които излъчват ансамблите на сцената, не бъдат подкрепени от оркестрината, нищо няма да се получи. Трудността при „Дон Паскуале” не бива да се търси непременно и само в нотния текст, а в необходимостта музиката да звучи дантелено и брилянтно. Стремим се към точно този начин на звукоизвличане, характерен за Доницети и Росини, съвсем различен от Верди и Пучини“, подчертава Светослав Борисов.

 

„Палитрата от нюанси в характеристиките на героите придава плътност на драматургичното действие, прави интригата многопластова и става основа на недоразуменията и комичните ситуации, в които изпадат героите. Основна в нашия спектакъл е темата за правотата и правилния избор. Това е сериозен проблем в човешките взаимоотношения, но в прекрасната опера на Доницети тази проблематика е представена с огромна лекота, с хумор и самоирония, благодарение на музиката. Във всяка нота, всеки динамичен и темпови акцент е вградено сценичното действие. Всичко в изказа е сбито, синтезирано и няма нищо излишно. Важна е актьорската игра, пластиката на движение и високото певческо майсторство“, допълва режисьорката Сребрина Соколова.

 

Режисьорката Сребрина Соколова и художникът Иван Токаджиев

Сценографът Иван Токаджиев признава, че извън прекрасната музика на Доницети, операта „Дон Паскуале“ не му е правила особено добро впечатление, заради баналната сюжетна линия за старец, който се жени за млада жена. Но работейки сега по проекта на Варненската опера, променя мнението си: „Зад този банален сюжет, толкова често използван в световната литература, музикално-сценичните изкуства, дори в киното, се крие една много деликатна и интересна за преосмисляне идея. Това е затворената малка стъклена менажерия на човек, който е решил да изживее живота си без да се влияе от бурите на ежедневието, като се изолира от света. Но подходът обикновено се оказва неуспешен. Или обществото помита героя, или го заплита в интриги, които променят не само живота му, но и мирогледа му и отношението му към хората около него.“

 

Надя Димокова

Хореографката Надя Димокова си поставя за цел да направи „не просто някаква хореография, а хореография, която е изразителна, динамична, ефектна и забавна. Богато поле за хореографска изява предоставя трето действие, в което участват близо 40 артисти и много предмети. Това е действието, в което Норина, младата съпруга на Дон Паскуале, безцеремонно се разпорежда в къщата на доскорошния стар ерген, изхвърля всичко старо, купува нови мебели, дрехи и всякакви вещи, назначава още слуги, въобще внася пълен хаос в обстановката. Едни правят ремонт, други готвят, а в последната картина преди финала имаме дори градина с танцуващи дървета. Да се пресъздаде целия този замисъл със средствата на хореографията е предизвикателно и същевременно забавно. „Дон Паскуале“ е една много приятна за слушане и гледане опера, която изобилства както с комични, така и с драматични моменти, завладява с прекрасна музика и създава добро настроение, а то непременно ще оттърси зрителя от ежедневието“, обобщава Надя Димокова.

 

 

 

 

 

 

 

В постановката „Дон Паскуале“ 2023 във Варненската опера главните роли репетират: ДОН ПАСКУАЛЕ – Гео Чобанов, Деян Вачков, Евгений Станимиров; ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Иво Йорданов, Пламен Димитров, Свилен Николов; ЕРНЕСТО – Алесандро Д‘ Акриса, Георги Султанов, Рейналдо Дроз; НОРИНА – Илина Михайлова, Ирина Жекова, Мария Павлова; НОТАРИУС – Петър Генов, Петър Петров. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.