В Деня на европейските автори Боян Ангелов гостува в 37 СУ “Райна Княгиня” – ж.к. “Люлин” 10

Мария Габриел откри в София Деня на европейските автори – 27 март 2023

По инициатива на Мария Габриел – еврокомисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж – на 27 март 2023 г. в София се откри Международна конференция „Ден на европейските автори”. Мотото на събитието е „Обединени в многообразието”. Главни организатори са централата на Програма „Творческа Европа” на ЕК и Европейският писателски съвет. В конференцията взеха участие представители на културни и образователни институции от 20 държави. Онлайн приветствие поднесе министърът на образованието на Франция Пап Ндиайе.

Едновременно с форума в 1100 училища в Европа писатели се срещнаха с ученици и прочетоха свои творби. В България 246 училища участваха в този своеобразен маратон на четенето, като специално избрано от Европейския писателски съвет беше 37 СУ “Райна Княгиня”, където поетът Боян Ангелов се срещна с ученици и учители.

Събитието беше открито от директора на учебното заведение г-жа Цветомира Георгиева, която обясни на децата целта и методиката на провеждането на инициативата: “В този момент в 27 държави – членки на ЕС, автори четат стихове пред деца от съвременни автори. За България ние представляваме днешното събитието – с огромно признание, отговорност  и достойнство, с които се слави нашето училище и вие като негови възпитаници. Оттук нататък традицията е поставена, а тя повелява на този ден ежегодно ваши връстници да слушат стихове, да се потапят в атмосферата на поезията, да  бъдат съпричастни с европейските автори, в това число – и с български автори, които са на изключително ниво… За да посеем семената на знанието.”

Г-жа Цветомира Георгиева приветства Боян Ангелов, който беше представен от преподавателката по литература Диана Минева. Тя прочете неговата биография, отбелязвайки, че той е роден в Панагюрище, че е доктор по философия и автор на 33 книги, Председател на Съюза на българските писатели и директор на издателство “Български писател”.

В рецитала се  включиха учителите Вера Костадинова, Мария Цветкова и Мария Горанова, които четоха свои авторски стихове.

Боян Ангелов каза: “За мен е изключителна чест да се срещна с децата от училище “Райна Княгиня”. Той започна рецитала с творба на Дора Габе, като разказа моменти от нейната биография и прочете нейното емблематично стихотворение “Почакай, Слънце”. Последва рецитал на Боян Ангелов от най-новата му стихосбирка “П(р)освещения” – стихотворенията “Райна Княгиня”, “Иван Вазов”, “Далнина”, “Демир Хисар”, “Ненагледност”, “Христо Смирненски”.

В рецитала се  включиха учителите Вера Костадинова, Мария Цветкова и Мария Горанова, които четоха свои авторски стихове. Учителите и децата зададоха въпроси на гостуващия писател. “Литературата е изкуство, тя не може да се опише. Творческият акт е нещо строго индивидуално. Поезията е есенцията на литературата – да кажеш с малко думи много неща. За мене посвещаването на стихове на хора, които отдавна са напуснали този свят, е вътрешна необходимост. Пиша с чиста съвест…” – каза Боян Ангелов.  Той говори подробно и за Райна Княгиня – българската Жана Д’Арк.

По същото време в словото си в хотел София Балкан Палас  Мария Габриел каза: „Днес е специален ден за европейската литература. Изпращаме послание за популяризиране на четенето. Всеки, който е разлиствал книга, знае колко е силно усещането за съпреживяване. Писателите изграждат мостове, разкриват нови хоризонти и светове. Те ни учат да следваме мечтите си. Днес 57 лауреати на Европейската награда за литература са сред новите поколения и разговарят с тях за важната роля на четенето. Чрез тази инициатива ние отправяме послание за надежда, знание, вдъхновение. Няма как да не спомена Европейската награда за литература, чийто лауреат Георги Бърдаров е тук… Четенето е откривателство. Ромен Ролан казва: „Хората не чeтат книги, четат себе си”. Четенето е опознаване на нови земи,  герои, действителности. То ни отнася далеч от дома, но ни създава дом навсякъде. Ние сме това, което сме чели, четем и ще четем”.

Цялостното протичане на събитието в 37 СУ “Райна Княгиня” бихте могли да проследите на този линк:

https://www.facebook.com/100064816057941/videos/3377255745861028