В зала “България”: нечувани досега кантати от Марин Големинов ще получат премиера – 21 юни

Калина Томова

Не пропускайте на 21 юни, понеделник, от 19 ч. в зала „България“ концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, защото ще бъдете от първите, които на родна земя ще могат да се насладят на живо на изпълнение на кантатите на Марин Големинов „Кресту Твоему“ и „Алелуя“ . Към камерния оркестър под ръководството на Пламен Джуров ще се присъедини и мъжкият хор на НФХ „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, а солисти ще бъдат оперната прима Цветана Бандаловска и бас-баритонът Бисер Георгиев.

 

Програмата се допълва и от Симфония № 14 на Шостакович, написана за сопран, бас и струнен оркестър с перкусии, и състояща се от 11 поеми на различни езици. Основната тематика на всички текстове обаче е смъртта, като това е своеобразният креативен отговор на Шостакович на „Песни и танци на смъртта“ на Мусоргски. Макар и творбата да е в необичайна за симфонията форма, авторът решава да се спре на това заглавие в желанието си да подчертае целостта на творбата, както музикално, така и философски.

Какво обединява тази програма? Равносметките в заника на живота извън славата, суетата, наградите и критиката. Марин Големинов пише кантатите „Кресту Твоему“ и „Алелуя“ в Португалия в края на живота си, а чрез симфонията си Шостакович обрисува грозотата на смъртта – тема, която ще го занимава и в последните му четири струнни квартета.

Тази вълнуваща програма е част от 52-рото издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, който както винаги си поставя за цел да представи на столичната публика нови или рядко изпълнявани произведения.

Концертът е част и от цикъла „Преглед на българските оркестри“, като тази година в него участват и Младежка филхармония „Пионер“, Варненска филхармония, Русенска филхармония, Камерен оркестър „Орфей“ при ОКДК – Перник, Симфониета – Видин, Симфониета – Враца и, разбира се, съорганизаторът на Фестивала Софийска филхармония.