В Културен център „Люлин“: Юбилеен брой на в. „Словото днес”

135 години от рождението на ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

 

 

На 26 април в гостоприемната зала на Културен център „Люлин“ се събраха над 50 почитатели на творчеството на Димчо Дебелянов. Сред тях бяха съвременни писатели, ученици и преподаватели от 37 СУ „Райна Княгиня“, членове на Литературен клуб „Люлин“ и жители на района. Целта на творческата вечер беше представянето на Юбилеен брой на в. „Словото днес“ по повод 135 години от рождението на ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, като събитието е включено в „Културния календар“ на Столична община.

Водещият Димитър Милов изказа благодарност на г-жа Йорданка Костова – директор на КЦ „Люлин“, изрази  радостта си, че сред публиката са учениците от 37 СУ, поздравявайки директора г-жа Цветомира Георгиева и преподавателите Емилия Борисова, Диана Минева, Мария Горанова, Григор Григоров  и Светлана Димитрова.

 

Всички присъстващи получиха безплатно брой на вестник „Словото днес” и докато го разлистваха, Боян Ангелов – председател на СБП, представи в кратко експозе своята представа за личността на Дебелянов, градена от най-ранна възраст, като очерта връзката между Панагюрище и Копривщища, духовното братство между поетите някога и сега, които сякаш разговарят през времето за все същите социални дилеми и екзистенциална самота. За акцентите в броя и цялостната концепция на изданието говори Иван Есенски. Той се спря на любопитни биографични моменти от живота на Дебелянов, от неговите приятелства и любови, поетическа извисеност и героична смърт. В рецитала по Димчови стихове на български, немски, руски, английски, украински и полски език се включиха Димитър Милов, Иван Есенски, Боян Ангелов,  Анжела Димчева, Мая Панайотова, Нико Стоянов и Мария Горанова.

Последва дебат с участието на учениците на тема: „Как разбирате стиха „Мъртвият не ни е враг“ от стихотворението на Дебелянов „Един убит“.

Музикалните интермедии бяха дело на Десислава Георгиева – китара и вокал.