В Музей-галерия„Анел“: „Анатомия на енигмата“ – бароков абстракционизъм от Петър Георгиев Рей

Петър Георгиев Рей

Анжела Димчева

Петър Георгиев Рей е откритието за този сезон сред арт средите на София. Неговата най-мащабна изложба за България „Анатомия на енигмата“ беше подредена в Музей-галерия „Анел“ на 31 май и ще остане като възможност за ценителите да пътуват в нейните космически шепоти през следващите два месеца.

Петър Георгиев Рей и Ангел Симеонов

Над 200 гости бяха посрещани от собственика на галерията Ангел Симеонов, а вернисажът беше реализиран чрез пърформанс на самия артист, който разрязваше опаковката на закачените на стената платна и в движение разказваше историята на своето прераждане като творец – от актьор в края на 80-те през писател в средата на 90-те до визуален артист в началото на 21. век. Той обича да се завръща в България и да се изявява в различни амплоа: само преди година у нас излязоха два негови автобиографични романа „Пътят“ и „Планината“. Той е и щедър дарител на фонда на Държавния културен институт към МВнР.

Абстрактната живопис притежава неимоверна сила, когато в нея е вградена подсъзнателна сюжетност – разказ, в който цветовете имат свои роли. Точно това постига с иновативната си техника Петър Георгиев Рей, който от 1991 г. живее в Канада и вече е един от най-търсените художници на американския континент, оценен с искрени суперлативи от видни американски изкуствоведи.

Специално за „Trud news“ Рей даде интервю, в което разказа за Пътя – неговото сбъдване на американската мечта: от емигрант до творец с име и  собствена галерия в Монреал.

Петър Георгиев Рей, Аксиния Джурова и Ангел Симеонов

„Завърших НАТФИЗ през 1987, две години играх във Врачанския театър. Внезапно заминахме със съпругата ми за Канада. Не бях подготвен за този нов свят, не знаех английски език, изпаднах в депресия, в изолация… Години наред не знаех какво да правя – търсех себе си, пишех поезия, издадох стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, написах романите „Мислителят или Насаме с един живот“ и „Завоеватели“. Преломът дойде в 1999 г., когато през януари валеше дъжд, но през нощта той се превърна в лед – на сутринта видях един измръзнал абсурден свят, дърветата бяха като замразени скулптури. Това ме порази – хиляди изпочупени и замръзнали дървета. Аз самият се чувствах точно така – една замразена душа. В този момент започнах да събирам изпочупени дървета и да им давам втори живот, като ги превръщах в скулптури. Постепенно започнах да изработвам дървени орнаменти и да декорирам мебели, превръщайки тази дейност в печеливш бизнес… Някаква енергия или  космическа сила ме водеше, мебелите се разграбваха, но вътрешно знаех, че мога още нещо: в един момент купих платно и бои и чрез интуитивна техника се роди такава странна картина, че и до днес никой не може да я разгадае. Първоначално продавах само мебели в една комерсиална галерия, но скоро мои картини влязоха в най-известните канадски галерии. В САЩ се срещнах с авангардни американски художници. Чрез един от тях се запознах с видния критик д-р Кенуърт Мофет – той ме нарече „явление“ и ме зареди със самочувствие. Това беше моят шанс, той ме запозна с други изкуствоведи, според които аз съм развил абстрактния американски експресионизъм. Мофет ми помогна да вляза в десетки галерии и така реализирах 50 самостоятелни изложби в САЩ, Канада, Франция. Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините ми загадъчност. Чрез  абстрактни елементи искам да постигна религиозното въздействие, което доминира в класическия барок. Вярвам, че вселената и животът са сътворени и се ръководят от някаква космическа енергия. Много хора я наричат Бог. В класическите картини той е изобразен в човешки образ. В моите творби аз искам да го изобразя като енергия. Динамична, загадъчна, енигматична енергия. Не се стремя да предизвикам интереса на зрителите чрез фигуративен разказ, а чрез енергийно излъчване. Убеден съм, че някаква вселенска сила движи нещата, тя подрежда моята съдба и до днес“.

За Петър Георгиев Рей

 

Проф. Аксиния Джурова: „Ролята му е на тълкувател на времето, но не на неговата видимост и показност, а на скритите и невидими за всяко око процеси – енигматични и загадъчни. За мен импулсивната, екшън живопис на Рей потвърждава познатия ни от столетия опит, че тъмнината не може да прогони тъмнината, това може да направи само светлината, ако я носиш и предаваш на другите. И той се впуска в своето приключение – изследване на подсъзнателното, създавайки атрактивен и запомнящ се стил, от позицията на страстен почитател на „съвременния барок“.

Д-р Кенуърт Мофет: „Рей е най-оригиналният художник, който се появява от много години насам. Той притежава всичко: страст, интелигентност, оригиналност и невероятната техничност на фотографската визуализация.

 

Технически ослепителни, наистина хипнотизиращи, картините на Рей показват изключителен ум, търсещ уникални спонтанни съвършенства. Картините му обединяват крайните противоположности – между прецизност и свобода, абстракция и реализъм, перверзна чувственост и поразителен мачизъм.“

 

Ричард Фришуел: „Обективът на живописната визия на Рей е като този на телескопа Хъбъл, но обърнат към земята и улавящ дълбините на човешкото състояние в поредица от двойни експозиции. Неговите големи платна пулсират с едва контролирана енергия. В тези картини безкрайността е визуализирана под формата на пъпна връв, въртяща се като торнадо, възникваща от далечни мъглявини, само за да се стесни и изчезне в небитието.“

 

Снимки: Кирил Ханджиев